Sari la conținut

Ce se întâmplă în organismul tău după ce slăbești? Efectul este impresionant

Indiferent de câte kilograme ai slăbit, medicii spun că acest lucru aduce numai beneficii organismului. O dispoziție mai bună, reduci șansele de a dezvolta diabetul de tip 2, scade riscul de a face cancer de sân. Și hipertesiunea arterială poate fi scăzută în acest fel.

O ușoară slăbire, de aproximativ 5% din greutatea actuală aduce mari beneficii organismului. De exemplu, pentru o persoană care cântărește 90 de kg, dacă slăbește 4,5 kilograme va fi o îmbunătățire semnificativă pentru sănătate, conform WebMD.

4,5 kilograme în plus înseamnă o presiune de 18 kg în plus pe genunchi. Asta le poate uza mult mai repede. Mai mult, grăsimea suplimentară poate provoca, de asemenea, și inflamație în organism.

Ce se întâmplă cu femeile în vârstă care au pierdut cel puțin 5%?

Un studiu a arătat că femeile în vârstă care au pierdut cel puțin 5% din greutatea corporală au redus cu 12% riscul de a face cancer de sân. Nu există o dovadă clară că pierderea în greutate protejează de alte tipuri de cancer, dar unele schimbări care se produc atunci când slăbești sugerează că este posibil.

Un nivel mai mic al unor hormoni legați de cancer

De exemplu, persoanele supraponderale care slăbesc au un nivel mai mic al unor hormoni legați de cancer, cum ar fi estrogenii, insulina și androgenii.

Dacă prezinți risc de diabet, slăbitul te poate ajuta să previi sau să amâni apariția bolii. Cu doar 30 de minute de exerciții în 5 zile pe săptămână poți să slăbești între 3 și 5 kg, dacă ai în jur de 70 de kilograme. Dacă avi deja diabet, slăbitul te poate ajuta să iei mai puține medicamente, să îți păstrezi controlul asupra zahărului din sânge și să reduci șansele ca afecțiunea să se agraveze.

Poți reduce LDL sau colesterolul „rău” cu alimente și medicamente, dar este mai greu să ridici nivelul de colesterol „bun”, HDL. Acesta îl elimină pe cel rău din sânge. Exercițiile fizice și slăbitul ajută să ajungi la un nivel ideal de HDL.

De asemenea, slăbind chiar și un pic poți reduce nivelul trigliceridlor. Un nivel ridicat al acestora prezintă un risc mărit de atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Grăsimea corporală, în special cea din zona abdomenului, eliberează substanțe chimice care fac organismul să nu mai reacționeze la efectele insulinei, un hormon care menține nivelul zahărului din sânge normal. Chiar dacă pancreasul lucrează mai mult pentru a produce mai multă insulină, zahărul din sânge poate crește prea mult. O ușoară slăbre poate ajuta la inversarea acestui efect.

Scăpi de hipertesiunea arterială și apnee de somn

Și hipertesiunea arterială poate fi scăzută în acest fel. Scăzând aportul de sare, mâncând mai multe fructe și legume, poți reuși să slăbești cele câteva kilograme care vor face diferența la tensiune.

O ușoară slăbire te poate scăpa de apneea de somn și te poate ajuta să dormi mult mai bine.

În cadrul unui studiu, persoanele depresive care erau supraponderale s-au simțit mai bine după ce au pierdut în medie 8% din greutatea corporală. Alte cercetări au demonstrat că starea de bine s-a menținut atât timp cât oamenii nu s-au îngrășat la loc.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel