Din cuprinsul articolului
Multe persoane încă refuză imunizarea cu ajutorul serurilor deoarece consideră că acesta ar avea efecte adverse pe termen lung. Este acest lucru adevărat, însă?
Specialiștii au subliniat, încă de la dezvoltarea serurilor anti-COVID, faptul că acestea sunt complet sigure și nu provoacă efecte adverse pe termen lung sau alte afecțiuni.
De fapt, ei au descoperit că situația stă cu totul altfel. După aproximativ 6 luni de la imunizare nivelul anticorpilor oferiți de vaccin scade. Astfel, nu numai că serurile nu afectează organismul pe termen lung, dar acestea au o eficientă scăzută după 6 luni, în special în fața variantei Omicron.
După 6 luni, vaccinul nu te mai protejează împotriva Omicron
Un nou studiu a deavăluit că anticorpii produși de cele 2 doze de vaccin inițiale ARNm scad după 6 luni și oferă o protecție diminuată împotriva primelor variante, notează worldpharmanews.com.
Totuși, specialiștii au descoperit și faptul că nivelul de anticorpi rămas după cele 6 luni nu este suficient de mare pentru a ne proteja împotriva variantei Omicron.
Astfel, după 6 luni de la administrarea celor 2 doze de vaccin ARNm, organismul este complet vulnerabil în fața Omicron.
Cercetătorii au preciat că, de asemenea, au analizat un studiu conform căruia trei doze de vaccin ar fi suficiente pentru a oferi protecție împotriva acestei tulpini și, cu atât mai mult, reduc riscul de deces și forme grave de boală.
„Noul nostru studiu arată că două doze din vaccinurile ARNm nu oferă protecție împotriva Omicron și chiar și recuperarea post-infecție, pe lângă vaccin, nu ajută prea mult.
Totuși, primele rezultate ale studiului nostru au demonstrat că booster-ul poate completa nivelul de protecție oferit de cele două doze” a spus Shan-Lu Liu, liderul studiului și profesor virolog la Departamentul de Bioștiințe din Ohio, S.U.A.