Din cuprinsul articolului
Colesterolul poate fi atât benefic, cât și dăunător. De fapt, există două tipuri de colesterol: colesterolul LDL și colesterolul HDL. În timp ce colesterolul HDL este necesar pentru o sănătate echilibrată, un nivel ridicat de colesterol LDL poate afecta organismul.
Colesterolul LDL este asociat cu dezvoltarea unor afecțiuni grave de sănătate, precum cele cardiovasculare și accidentul vascular cerebral. În anumite cazuri, aceste afecțiuni pot pune viața în pericol și pot provoca decesul.
Astfel, este foarte important să știi ce riscuri implică un nivel ridicat de colesterol LDL și de ce este indicat să monitorizezi periodic valorile, cu ajutorul unor analize medicale.
Ce riscuri implică un nivel ridicat de colesterol LDL?
Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie care sunt riscurile unui nivel ridicat de colesterol LDL și cum poate acesta pune sănătatea în pericol.
„Nivelurile ridicate de colesterol LDL vă pot face să aveți probleme, inclusiv:
- Boală arterială coronariană
- Boală arterială periferică
- Boală cardiacă, inclusiv dureri în piept (angină pectorală) și atac de cord
- Accident vascular cerebral
Ghidurile obișnuiau să se concentreze pe scăderea colesterolului „rău” la un anumit număr. Acum, probabil că dumneavoastră și medicul dumneavoastră veți lucra împreună pentru a găsi o modalitate de a-l reduce cu un anumit procent. Acesta se bazează pe cât de probabil este ca dumneavoastră să aveți o boală de inimă sau un accident vascular cerebral.
Medicii folosesc un calculator pentru a vă estima șansele de a avea aceste probleme în următorii 10 ani. Calculatorul ia în considerare mai multe lucruri, printre care:
- Nivelul dumneavoastră de colesterol
- Vârsta
- Tensiunea arterială
- Dacă fumați sau nu
- Dacă luați medicamente pentru tensiune arterială
Toate aceste lucruri vă afectează șansele de a avea o problemă cardiacă. Alte riscuri includ:
Diabet
Un istoric de boli de inimă în familie
Cum să reduceți colesterolul LDL ridicat
Medicul va stabili un plan de schimbări în stilul de viață și/sau medicamente care vă pot reduce nivelul colesterolului și șansele generale de a avea o problemă cardiacă. Planul ar putea include:
- O dietă sănătoasă. Încercați să nu mâncați lucruri care sunt bogate în grăsimi saturate, colesterol sau carbohidrați simpli, cum ar fi zahărul și făina albă. Mâncați mai multe fibre și steroli vegetali, cum ar fi margarina sau nucile.
- Exerciții fizice regulate. Cel mai bun este cel care vă pune inima în mișcare.
- Pierderea în greutate. Pierderea chiar și a 5 până la 10 kilograme vă poate îmbunătăți nivelul colesterolului.
- Renunțarea la tutun. Dacă vă este greu să renunțați la fumat, medicul vă poate ajuta să găsiți programul cel mai bun.
- Medicamente. Unele medicamente, cum ar fi statinele, ajută organismul să nu mai producă colesterol. Un altul, ezetimibe, scade cantitatea de colesterol pe care corpul o obține din alimentele pe care le consumați. Dacă nu puteți lua statine sau dacă aveți o formă severă de colesterol ridicat, ați putea primi injecții de inhibitori PCSK9. Aceste medicamente vă ajută ficatul să elimine mai mult LDL din sângele dumneavoastră”, scrie Dr. Vasi Rădulescu pe propriul blog.