Din cuprinsul articolului
Carnea, ouăle și lactatele rămân alimentele de bază. Ele nu trebuie excluse din alimentația zilnică. Un medic explică ce se întâmplă în corpul nostru dacă în alimentația zilnică nu se găsesc aceste proteine complete.
Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Organismul își ia cărămizile și aruncă ce nu-I mai trebuie – acidul uric rezultă din acest proces. Un rinichi sănătos, care nu a fost afectat niciodată de nimic, elimină produșii care rezultă din proteine”.
Lipsa zilnică proteinele din carne, ouă sau lactate
De ce să nu excludem din dietă zilnică proteinele din carne, ouă sau lactate? Pentru că din aceste ne refacem fiecare celulă. În lipsă, apare malnutriția.
„Malnutriția, nutriția proastă, nu înseamnă că slăbești, ci că în interior celulele și țesuturile nu mai primesc ce au nevoie. Malnutriția este un important factor pentru moarte. Malnutriția nu e neapărat ceva ce se vede cu ochiul liber. Poți să ai malnutriție, fără să fii piele și os”, afirmă dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog.
Dacă rinichiul este într-un stadiu de incapacitate funcțională, proteinele de origine animală nu se exclud. Doar le calculați alături de medic.
Câte proteine sunt necesare să se consume zilnic
Un gram de proteine de orgine animală, per kilogram corp. În fiecare zi. Spre exemplu, pentru un adult de 70 de kilograme – 70 de grame zilnic.
Cristina Căpușă, medic primar nefrolog, spune câte proteine vin din 100 de grame de carne și câte vin din 100 de grame de brânză.
„Câte proteine vin din 100 de grame de carne? Câte proteine vin din 100 de grame de brânză? Din ambele – 20 de grame de proteine. Dacă într-o zi au mâncat 100 de grame de șnițel, 100 de grame de carne de pui în crud – ai luat 20 de grame, 2 felii de brânză – ai făcut 40 de grame”, mai spune medicul.
Așadar, din 100 de mililitri de lapte vin trei grame de proteine. Dintr-un ou – 7 grame de proteine. Din 100 de grame de carne – 20 de grame de proteine. Din 100 de grame de brânză – tot 20 de grame, potrivit stirileprotv.ro.