Sari la conținut

Ce se întâmplă în organismul nostru atunci când nu bem suficientă apă?

apă caldă de la robinet
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
De ce sa nu folosim apa calda de la robinet pentru gătit

Ființele umane sunt formate din aproximativ 80% apă. Fiecare organ, celulă și țesut din corpul nostru îl folosește pentru a funcționa corect, motiv pentru care este important să beți suficientă apă în fiecare zi.

„Suntem compuși din apă mai mult decât orice altceva”, spune Marjan Moghaddam, medic de familie al Henry Ford Health System. „Se recomandă să beți zilnic pahare de apa de șase până la opt pahare. Șase este în regulă pentru majoritatea oamenilor, opt dacă sunteți mai activ ”.

Dacă apa potabilă nu face parte din dieta voastra zilnică, umpleți o sticlă de apă dimineața și păstrați-o aproape pentru a urmări cât beți.

Consumul de apă sub formă de fructe și legume dense în apă, cum ar fi castraveți, pepeni, fructe de pădure, lămâi și lime, este, de asemenea, o modalitate excelentă de a suplimenta aportul de lichide, spune dr. Moghaddam.

Ce se întâmplă dacă nu bei suficientă apă

Orice ați face, asigurați-vă că beți cele șase până la opt pahare de apă, altfel deshidratarea ar putea provoca o serie întreagă de probleme. Iată câteva efecte secundare:

  1. Dureri de cap persistente. Unul dintre primele lucruri pe care s-ar putea să le observați atunci când sunteți deshidratat este o durere de cap. Veștile bune? Dacă deshidratarea este cauza, ar trebui să dispară la scurt timp după ce beți un pahar mare de apă.
  2. Funcția intestinului lent. „Există receptori de apă în colon și extrag apă din corp pentru a face scaunele mai moi”, spune dr. Moghaddam. „Dacă nu aveți suficientă apă, scaunele dure și constipația ar putea fi efecte secundare frecvente, alături de dureri abdominale și crampe.”
  3. Piele plictisitoare. Deshidratarea apare pe fața ta sub formă de piele uscată, cenușie, care pare mai puțin strălucitoare și elastică.
  4. Oboseală. Dacă nu vă umpleți aportul de lichide, nivelurile de energie ar putea scădea și puteți experimenta oboseală și ceață cerebrală. Așadar, data viitoare când veți lua o altă ceașcă de cafea, încercați să beți și un pahar cu apă.
  5. Creștere în greutate. „Uneori oamenii confundă setea cu starea de foame și mănâncă mai mult, dar de fapt ei ar trebui doar să bea mai multă apă”, spune dr. Moghaddam. „Uneori, dacă ai un pahar cu apă, indicii de foamete vor dispărea”.
  6. Gură uscată. Dacă nu obțineți suficientă apă, puteți avea membrane mucoase uscate – adică o lipsă de salivă. Acest lucru poate face dificilă vorbirea, înghițirea și chiar respirația. Din fericire, acest lucru poate fi rezolvat cu ușurință prin apa potabilă.

O notă importantă: dacă aveți insuficiență cardiacă, mai puțină apă este mai bună – nu doriți ca organismul vostru să rețină prea mult lichid, forțându-vă inima să lucreze mai mult.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel