Sari la conținut

Ce se întâmplă în organism în momentul în care consumăm mâncare gătită în mult ulei? Medicii trag un semnal de alarmă: „Este mai periculos decât …”

ulei
Sursa foto: arhiva Doctorul ZIlei
atentie la refolosirea uleiului de prajit

În țara noastră, gătitul mâncării în mult ulei este un obicei transmis din generație în generație. Multe gospodine susțin că mâncarea gătită în ulei este mult mai gustoasă și mult mai ușor de pregătit. Cu toate acestea, medicii trag un semnal de alarmă cu privire la efectele uleiului asupra organismului.

Ce se întâmplă în organismul tău când consumi mâcare gătită în mult ulei

Mâncarea gătită în mult ulei înlătură protecția naturală în fața aterosclerozei, mai exact, ea distruge colesterolul care este bun. Colesterol care este bun se produce în ficat și în intestinul subțire.

Anca Sima, membru al Academiei Române, trage un semnal de alarmă pentru persoanele care mănâncă în exces preparate făcute în ulei. Anca Sima a declarat că astfel de hrană este mai periculoasă decât zahărul.

„Mâncarea conține compuși pro-oxidați sau foarte glicați. Intestinul, celula intestinală, imediat îi transportă și, în momentul în care sintetizează proteinele, din care va face HDL, le face defectuoase. Pentru că are o sumedenie de produși pro-oxidanti, pe care i-a luat din alimentație.

Celula intestinală le aplică pe HDL când îl sintetizează acolo. Pac! De aceea, contează foarte mult cum e hrana.

De exemplu, hrana bună, dar prăjită în exces, înseamnă grămadă de pro-oxidanți, grămadă de molecule de glicare târzie, zahărul caramelizat, adică asta e mai periculos decât zahărul ca atare”, a explicat Anca Sima, potrivit stirileprotv.ro.

Iată câteva motive pentru care ați putea renunța la consumul excesiv de ulei:

1. Uleiul este un produs extrem de procesat și rafinat

Am auzit adesea că zahărul este extrem de rău pentru sănătatea noastră. Este procesat la un asemenea nivel încât este lipsit de orice nutriție și este încărcat cu substanțe chimice.

Uleiul comestibil trece și el prin același proces. De la substanțele chimice care fac parte din produsul final până la temperaturile ridicate la care se execută rafinarea și prelucrarea, uleiul ca rezultat final devine toxic.

Uleiul presat la rece, chiar dacă, săriți peste temperaturile ridicate, încă sunt supuse unei proceduri masive pentru a deveni comestibil. Pe de altă parte, un ulei presat în mod natural nu durează mai mult de câteva luni înainte de a deveni rânced.

2. Uleiul este o „calorie goală”

Uleiul este 100% grăsime fără alți nutrienți (cu excepția cazului în care este îmbogățit cu substanțe chimice). Mulți dintre nutrienții și caracteristicile esențiale ale întregii alimente, cum ar fi fibrele și mineralele, din care este extras uleiul, se pierd în procesul de fabricare a uleiului.

Nutrienții acționează întotdeauna în sincronizare unul cu celălalt atunci când sunt consumați ca parte a unui aliment întreg.

Fibrele consumate împreună cu grăsimea acționează ca un agent de curățare pentru a scăpa de excesul de grăsime și de toxine. Prin urmare, este o idee bună să includeți grăsimile esențiale în dietă, încorporând nuci, semințe, nucă de cocos, alune, avocado în masă, pare o opțiune mai sănătoasă în comparație cu uleiurile.

3. Uleiul creează dependeță

A ales cineva vreodată un chip de cartofi prăjiți și a rezistat să nu mai aleagă altul după aceea? Nu, poți fi sigur că punga de chipsuri va dispărea într-o clipă.

Motivul fiind uleiul împreună cu sare sau zahăr creează dependență în natură. Aceste substanțe acționează ca substanțe declanșatoare pentru creier, ceea ce înseamnă că te împiedică să revii pentru mai mult până când corpul tău devine dependent de un aliment, cum ar fi mâncarea nedorită.

Această proprietate a uleiului este exploatată de industria alimentară și rezultatul este că mai mult de jumătate din populația lumii suferă de tulburări ale stilului de viață precum obezitatea, diabetul, bolile de inimă etc.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel