Din cuprinsul articolului
Ce se întâmplă în organism dacă nu mănânci nimic 7 zile. Cercetători din diferit state au studiat procesele care au loc în corpul uman în timpul abstinenței complete de la alimente timp de șapte zile.
Problema supraviețuirii fără hrană pentru o lungă perioadă de timp se află în centrul dezvoltării evoluției umane. În diverse culturi și epoci, perioadele lungi de post au fost folosite în scopuri medicinale, cum ar fi tratarea epilepsiei și a artritei reumatoide.
Astăzi, oamenii recurg adesea la post pentru a pierde în greutate, dar efectul acestui lucru asupra organismului nu a fost încă studiat pe deplin. Se știe doar că în timpul lipsei de hrană, organismul începe să-și folosească propriile rezerve de grăsime pentru a susține viața.
Cercetare nouă
Oficialii de la Universitatea de Medicină din Berlin, Universitățile din Aarhus și Copenhaga, Școala Norvegiană de Științe Sportului și Spitalul Universitar din Oslo au decis să investigheze această întrebare mai detaliat. Ei au efectuat un experiment la care au participat 12 voluntari (5 femei și 7 bărbați).
Participanții la studiu nu au mâncat nimic timp de șapte zile și au consumat doar apă. În tot acest timp, medicii și oamenii de știință au monitorizat starea sănătății lor, monitorizând modificările nivelului de aproximativ trei mii de proteine din sânge.
S-a dovedit că postul este benefic pentru organism. Așa cum era de așteptat, în primele două-trei zile de post, corpurile voluntarilor și-au schimbat sursele de consum de energie de la glucoză la rezerve interne.
În mod surprinzător, în această perioadă principala pierdere în greutate a avut loc în masa musculară și nu în depozitele de grăsime. În total, în cele șapte zile ale experimentului, participanții au pierdut în medie 5,7 kg.
Cercetătorii au observat modificări vizibile ale nivelului de proteine din corpul lor după aproximativ trei zile de post – aceasta indică răspunsul organismului la stres. Înainte de aceasta, practic nu au existat modificări în corpurile participanților, ceea ce s-a dovedit a fi o surpriză pentru comunitatea științifică.
„Confirmăm că postul este într-adevăr benefic, dar acest efect devine vizibil abia după trei zile de restricție totală a aportului de calorii”, a spus Claudia Langenberg, unul dintre autorii studiului.
În general, una din trei dintre proteinele analizate la subiecții de testare au suferit modificări semnificative în timpul postului în toate organele cheie.
Printre altele, oamenii de știință au descoperit că postul a promovat modificări severe ale proteinei matricei extracelulare specifice creierului, tenascin-R.
Această proteină joacă un rol în formarea de neurite (procese neuronale), aderența (coeziunea) celulelor nervoase și modularea funcției canalelor de sodiu, este o componentă a rețelelor perineuronale.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…