Din cuprinsul articolului
Cartofi plus friptură plus pâine – mulți oameni preferă această combinaţie culinară pe cât de gustoasă, pe atât de nesănătoasă, după cum avertizează medicii nutriţionişti.
Cartofii fierți sau prăjiți nu pot fi consumați împreună cu produsele de panificație, iar utilizarea simultană a acestor două produse riscă să agraveze unele probleme de sănătate.
Şi asta pentru că ambele produse sunt surse ale unei cantități semnificative de amidon, iar un exces al acestei substanțe pune presiun excesivă asupra tractului gastrointestinal. De altfel, consumul frecvent și simultan al mai multor alimente bogate în carbohidrați crește riscul de supraponderalitate.
Potrivit medicului dietetician Tatyana Neumolotova, cartofii sunt excelenți pentru dieta persoanelor care desfăşoară frecvent activități fizice. Medicul spune că această legumă nu este degeaba denumită „a doua pâine”, şi anume este extrem de nutritivă şi dă repede senzaţia de saţietate datorită carbohidraților din compoziţia sa.
„Cartofii sunt bogați în oligoelemente: vitamina C în cantități mari, potasiu și antioxidantul glutation. Acest carbohidrat conține amidon și este o sursă naturală de energie”, spune specialistul.
Atenţie, însă! Cartofii se pot transforma ușor dintr-un produs sănătos într-unul dăunător dacă îi preparați incorect. „Odată cu expunerea termică prelungită, cartofii decojiți își pierd parțial proprietățile benefice”, avertizează expertul.
Pentru a păstra proprietățile benefice ale cartofilor, cel mai bine este să îi coaceți cu coajă sau să îi fierbeți cu coajă, sugerează expertul. Deoarece cartofii sunt un aliment cu indice glicemic ridicat, medicul mai recomandă combinarea cartofilor cu alte legume bogate în fibre și proteine pentru a reduce „vârfurile de zahăr din sânge”.
Potrivit dr. Neumolotova, cartofii ar trebui să fie excluși din dieta personelor sedentare: „Consumul excesiv de cartofi în absența activității fizice poate afecta negativ organismul, deoarece conține amidon, o polizaharidă care se descompune în glucoză”, explică specialistul, potrivit The Health Site.
Medicul mai sfătuiește să nu exagerați cu cartofii dacă aveți diabet, obezitate, gastrită sau aciditate scăzută a stomacului.
Zodii norocoase în octombrie. Luna octombrie aduce o nouă energie și oportunități de transformare pentru…
Prunele sunt printre cele mai iubite fructe de toamnă, apreciate nu doar pentru gustul lor…
Ritualul paharului cu apă este una dintre cele mai simple și eficiente metode pentru a…
Oamenii de știință au emis un avertisment cu privire la o nouă variantă de Covid,…
Recent, Kate Middleton a surprins lumea cu un videoclip emoționant în care apărea alături de…
Melancolie și anxietate din cauza venirii toamnei. Pe măsură ce zilele devin mai scurte și…