Ce se întâmplă în organism dacă mănânci cartofii cu pâine

Cartofi plus friptură plus pâine – mulți oameni preferă această combinaţie culinară pe cât de gustoasă, pe atât de nesănătoasă, după cum avertizează medicii nutriţionişti.

Cartofii fierți sau prăjiți nu pot fi consumați împreună cu produsele de panificație, iar utilizarea simultană a acestor două produse riscă să agraveze unele probleme de sănătate.

Şi asta pentru că ambele produse sunt surse ale unei cantități semnificative de amidon, iar un exces al acestei substanțe pune presiun excesivă asupra tractului gastrointestinal. De altfel, consumul frecvent și simultan al mai multor alimente bogate în carbohidrați crește riscul de supraponderalitate.

Amidonul din cartofi, o sursa naturală de energie

Potrivit medicului dietetician Tatyana Neumolotova, cartofii sunt excelenți pentru dieta persoanelor care desfăşoară frecvent activități fizice. Medicul spune că această legumă nu este degeaba denumită „a doua pâine”, şi anume este extrem de nutritivă şi dă repede senzaţia de saţietate datorită carbohidraților din compoziţia sa.

„Cartofii sunt bogați în oligoelemente: vitamina C în cantități mari, potasiu și antioxidantul glutation. Acest carbohidrat conține amidon și este o sursă naturală de energie”, spune specialistul.

Atenţie, însă! Cartofii se pot transforma ușor dintr-un produs sănătos într-unul dăunător dacă îi preparați incorect. „Odată cu expunerea termică prelungită, cartofii decojiți își pierd parțial proprietățile benefice”, avertizează expertul.

Sursa foto: firstforwomen.com

Cartofii au un indice glicemic ridicat

Pentru a păstra proprietățile benefice ale cartofilor, cel mai bine este să îi coaceți cu coajă sau să îi fierbeți cu coajă, sugerează expertul. Deoarece cartofii sunt un aliment cu indice glicemic ridicat, medicul mai recomandă combinarea cartofilor cu alte legume bogate în fibre și proteine pentru a reduce „vârfurile de zahăr din sânge”.

Potrivit dr. Neumolotova, cartofii ar trebui să fie excluși din dieta personelor sedentare: „Consumul excesiv de cartofi în absența activității fizice poate afecta negativ organismul, deoarece conține amidon, o polizaharidă care se descompune în glucoză”, explică specialistul, potrivit The Health Site.

Medicul mai sfătuiește să nu exagerați cu cartofii dacă aveți diabet, obezitate, gastrită sau aciditate scăzută a stomacului.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

13 minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

33 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

53 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: