Ce se întâmplă în organism dacă mănânci cartofii cu pâine

Cartofi plus friptură plus pâine – mulți oameni preferă această combinaţie culinară pe cât de gustoasă, pe atât de nesănătoasă, după cum avertizează medicii nutriţionişti.

Cartofii fierți sau prăjiți nu pot fi consumați împreună cu produsele de panificație, iar utilizarea simultană a acestor două produse riscă să agraveze unele probleme de sănătate.

Şi asta pentru că ambele produse sunt surse ale unei cantități semnificative de amidon, iar un exces al acestei substanțe pune presiun excesivă asupra tractului gastrointestinal. De altfel, consumul frecvent și simultan al mai multor alimente bogate în carbohidrați crește riscul de supraponderalitate.

Amidonul din cartofi, o sursa naturală de energie

Potrivit medicului dietetician Tatyana Neumolotova, cartofii sunt excelenți pentru dieta persoanelor care desfăşoară frecvent activități fizice. Medicul spune că această legumă nu este degeaba denumită „a doua pâine”, şi anume este extrem de nutritivă şi dă repede senzaţia de saţietate datorită carbohidraților din compoziţia sa.

„Cartofii sunt bogați în oligoelemente: vitamina C în cantități mari, potasiu și antioxidantul glutation. Acest carbohidrat conține amidon și este o sursă naturală de energie”, spune specialistul.

Atenţie, însă! Cartofii se pot transforma ușor dintr-un produs sănătos într-unul dăunător dacă îi preparați incorect. „Odată cu expunerea termică prelungită, cartofii decojiți își pierd parțial proprietățile benefice”, avertizează expertul.

Sursa foto: firstforwomen.com

Cartofii au un indice glicemic ridicat

Pentru a păstra proprietățile benefice ale cartofilor, cel mai bine este să îi coaceți cu coajă sau să îi fierbeți cu coajă, sugerează expertul. Deoarece cartofii sunt un aliment cu indice glicemic ridicat, medicul mai recomandă combinarea cartofilor cu alte legume bogate în fibre și proteine pentru a reduce „vârfurile de zahăr din sânge”.

Potrivit dr. Neumolotova, cartofii ar trebui să fie excluși din dieta personelor sedentare: „Consumul excesiv de cartofi în absența activității fizice poate afecta negativ organismul, deoarece conține amidon, o polizaharidă care se descompune în glucoză”, explică specialistul, potrivit The Health Site.

Medicul mai sfătuiește să nu exagerați cu cartofii dacă aveți diabet, obezitate, gastrită sau aciditate scăzută a stomacului.

Recent Posts

Alegeri prezidențiale 2024. Prezența la vot până la ora 13.00. Mesajele oamenilor politici la ieșirea de la urne

Alegeri prezidențiale 2024. Duminică, 24 noiembrie, românii votează pentru alegerea viitorului preşedinte. Aceștia trebuie să…

15 minute ago

Vine urgia peste România. Zonele în care va ninge consistent timp de trei zile

Vin zăpezile în România! Prognoza meteo actualizată pentru finalul lunii noiembrie anunță trei zile consecutive…

45 de minute ago

Dr. Cătălin Cîrstoiu, premiat la Gala Capital „Performeri din Medicină”: „ SUUB este primul spital public care dezvoltă un brand regional”

Dr. Cătălin Cîrstoiu, la Gala Capital „Performeri din Medicină”: „ SUUB este primul spital public…

2 ore ago

Secretul din buletinul românilor. Ce reprezintă, de fapt, ultima cifră din CNP

Codul Numeric Personal (CNP) este un identificator unic atribuit fiecărei persoane născute sau rezidente în…

2 ore ago

Alegeri prezidențiale. 14 candidați pe buletinul de vot

Alegeri prezidențiale. 14 candidați pe buletinul de vot. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi…

2 ore ago

Citeste si: