Din cuprinsul articolului
Nu este un secret că, alături de lămâie și ceapă, usturoiul este unul dintre cele mai sănătoase alimente vegetale existente. Pe lângă faptul că este utilizat pe scară largă în gastronomia mondială pentru aroma pe care o dă mâncării, această plantă oferă multiple beneficii organismului datorită proprietăților sale medicinale.
Un aliment atât de cunoscut precum usturoiul este bogat în fibre, vitamina B2, proteine, vitamina B3, calciu, vitamina B12, fosfor, vitamina C, fier, magneziu, vitamina A, vitamina B1 și potasiu. Toți acești nutrienți sunt de o importanță vitală pentru funcționarea corectă a organismului.
Usturoiul poate fi consumat în diferite moduri, cel mai frecvent fiind crud sau gătit. În general, este folosit pentru a aromatiza diferite preparate zilnice. Acest aliment de origine vegetală poate fi folosit la prepararea sosurilor. Mai mult, atunci când este tocat, servește ca o garnitură perfectă pentru pâinea prăjită. De asemenea, poate fi consumat în ceai.
Poate fi consumat în orice moment al zilei. Mulți oameni îl mănâncă la orele dimineții pe stomacul gol, iar alții la prânz. Cu toate acestea, cercetările au arătat că usturoiul este cel mai benefic pentru organism atunci când este consumat seara.
În acest sens, potrivit site-ului specializat Gastrolab, iată care sunt efectele pozitive ale consumului de ceai de usturoi seara, chiar înainte de a merge la culcare:
1. Scade colesterolul și trigliceridele. „Datorită proprietăților hipotensive, hipolipemiante, depurative și antiinflamatorii ale usturoiului, s-a demonstrat că un consum regulat al acestuia ajută la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) și de trigliceride din organism”, precizează acesta.
2. Previne și combate bolile cardiovasculare. Usturoiul, prin scăderea nivelului ridicat de colesterol și trigliceride din sânge, îmbunătățește sănătatea cardiovasculară. În plus, proprietățile sale reduc, de asemenea, tensiunea arterială ridicată, reducând astfel riscul de atac de cord.
3. Îmbunătățește disconfortul gastro-intestinal. „Pe de o parte, se remarcă faptul că, datorită disulfurii de dialil, usturoiul ajută la combaterea inflamațiilor, dar se remarcă și beneficiile sale antibiotice și antibacteriene, care ajută la ameliorarea disconfortului gastro-intestinal cauzat de fermentarea alimentelor în intestin, provocând dureri, flatulență sau crampe intestinale.
4. Usturoiul este unul dintre alimentele care acumulează mai multe proprietăți antibacteriene, antibiotice și antiinflamatorii, astfel că este de mare ajutor pentru a preveni și combate bolile respiratorii, cum ar fi răceala comună și astmul.
5. Contracarează alte tipuri de afecțiuni. „Usturoiul are proprietăți antibiotice care ajută la combaterea unor bacterii precum salmonella sau escherichia-coli, care provoacă daune intestinale grave, dar are și efecte pozitive asupra florei microbiene dentare. Ajută la reducerea nivelului de plumb din sânge cu până la 19 %, combătând astfel durerile de cap și hipertensiunea arterială, și are proprietăți recunoscute de unele cercetări ca fiind anticancerigene.
Călin Georgescu a ieșit învingător din primul tur al alegerilor prezidențiale din România, având un…
Consumul de alimente în care se găsesc reziduuri de pesticide poate produce efecte nocive asupra…
Noiembrie se anunță a fi o lună cu adevărat de bun augur pentru 3 dintre…
Medic specialist, despre colesterol. Conform terminologiei medicale, colesterolul este un sterol și lipide conținute în…
Anunț de ultimă oră pentru seniorii cu pensie mică și grupe de muncă.După ce mai…
Rezultatele oferite de exit-poll-uri care arată succesul fabulos pe care Călin Georgescu, candidat prezidențiale 2024, …