Ce se întâmplă în organism când mâncăm cartofi prăjiți. Cercetare surprinzătoare din China

Deşi sunt gustoşi şi uşor de preparat, nutriționiștii nu recomandă consumul de cartofi prăjiți, deoarece aceștia duc la creșterea colesterolului și nu conțin foarte multe substanțe nutritive.

Un nou studiu realizat de cercetătorii Universității Zhejiang din China confirmă nocivitatea lor, demonstrând că, în medie, consumul frecvent de alimente prăjite, în special de cartofi prăjiți, poate duce la o creștere cu 12% a riscului de anxietate și cu 7% a riscului de depresie.

Studiu pe 140.000 de persoane timp de 11 ani

Potrivit datelor studiului, citate de CNN, riscul este mai pronunțat în cazul tinerilor, în special a bărbaților tineri. Experții chinezi au monitorizat 140.728 de oameni, de-a lungul a 11 ani.

După ce au exclus din studiu participanții care au fost diagnosticați cu depresie în primii doi ani ai monitorizării, un total de 8.294 de cazuri de anxietate și de 12.735 de cazuri de depresie au fost înregistrate în cazul voluntarilor care consumau alimente prăjite, rata fiind cu 2 la sută mai crescută în cazul celor care consumau cartofi prăjiți.

„Componenta umană a acestui studiu ar putea indica faptul că un consum crescut de alimente prăjite crește riscul de anxietate și depresie”, a declarat nutriţionistul David Katz.

„Totuși, relația de cauzalitate ar putea fi inversă. Oamenii care suferă de anxietate sau depresie recurg mai des la alimente care le asigură confort pentru că găsesc în asta o ușurare”, a adăugat acesta, potrivit sursei citate de digi24.ro.

200 de grame de cartofi prăjiți conțin, în medie, 638 de calorii. De asemenea, aceeași cantitate de produs conține:

  • Proteine: 12 grame;
  • Lipide: 51 grame;
  • Carbohidrați: 114 grame;
  • Fibre: 12 grame.

Rolul peștilor zebră în cercetare

În studiul lor, cercetătorii chinezi sugerează că acrilamida, o substanță întâlnită în alimentele prăjite, ar fi responsabilă pentru creșterea riscului de anxietate sau depresie. Într-o cercetare separată, această substanță a fost administrată unor pești-zebră, iar apoi comportamentul lor a fost monitorizat.

Peștii-zebră expuși la o doză mare de substanță, pe timp îndelungat, obișnuiau să stea mai mult în zonele întunecate din acvariile în care erau ținuți – un semn al anxietății la pești, potrivit studiului. Însă doctorul Walter Willett, nutriționist la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea Harvard, crede că este nevoie de studii suplimentare pentru a se ajunge la o concluzie sigură.

„Efectele asupra sănătății ale alimentelor prăjite depind în mare măsură de ce tip de mâncare este prăjită și de ce tip de grăsime este folosit la prăjire.

Cartofii pot afecta stările afective pentru că provoacă o creștere mare a nivelului de zahăr în sânge și apoi un răspuns hormonal la această creștere. Totuși, aceste zaharuri sunt contracarate de grăsime, cum ar fi grăsimea folosită la prăjit”, spune Walter Willett.

Nutriționistul crede că lipsa varietății în alimentație poate avea efecte asupra stării de spirit. „Concluzia este că o dietă de calitate, alegerea alimentelor sănătoase contează mult când vine vorba de fiecare aspect al sănătății – atât fizică, cât și psihică”.

La rândul său, Walter Willett spune că e posibil ca studiul chinezesc să fi arătat exact contrariul, că oamenii își schimbă dieta și aleg alimente nesănătoase din cauza anxietății sau a depresiei. „Aceste schimbări de atitudine sunt, în general, mai greu de studiat, deoarece ele vin și pleacă. Nu este ca un diagnostic de cancer sau de infarct”, conchide specialistul.

Recent Posts

Ne face natura cu adevărat fericiți? Ce spune știința

Vă simțiți mai bine atunci când sunteți în aer liber - chiar dacă este vorba…

8 minute ago

HOROSCOP 16 noiembrie 2024. Schimbări pe toate planurile!

Horoscopul zilei de sâmbătă, 16 noiembrie 2024, spune că cele mai multe zodii văd o…

39 de minute ago

România, codaşă în UE în privinţa banilor alocaţi pentru îngrijirea sănătăţii

Peste 3.600 de euro pe locuitor au fost cheltuiţi în medie, în anul 2022, în…

o oră ago

Semnele cancerului pulmonar, detectate atunci când expirați

Cancerul pulmonar este o boală atât de periculoasă, de aceea prevenirea și conștientizarea simptomelor sale…

2 ore ago

Câte pesticide sunt pe mărul tău? Verifică cu un simplu truc cu apă fierbinte!

V-ați întrebat vreodată câte pesticide sunt ascunse în acele mere frumoase și strălucitoare pe care…

2 ore ago

Observați adesea numere care se repetă (111, 333, 888, …)? Acestea sunt numere îngerești care vă aduc un mesaj special!

Ați observat vreodată că anumite numere apar mereu și mereu în viața dumneavoastră? Poate că…

3 ore ago

Citeste si: