Din cuprinsul articolului
Ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci fast food. Din ce în ce mai des, specialiștii atrag atenția că mâncarea de tip fast food are efecte nocive asupra organismului uman.
Alimentația a devenit un adevărat pericol pentru sănătatea populației în zilele de astăzi. Pentru că timpul este limitat, multe persoane aleg să consume anumite produse ce au o influență negativă asupra întregul corp. Toocmai de aceea, consumul de mâncare tip fast-food este un subiect de adus în discuție cât se poate de des.
Oamenii de știință au explicat că a consuma mâncare fast-food este ca și cum ai oferi organismului tău o infecție bacteriană.
Potrivit unui studiu asupra modului în care dieta bogată în grăsimi afectează sistemul imunitar, publicat în revista Cell, oamenii de știință au descris alimentele bogate în grăsimi și calorii drept „dieta occidentală” și au spus că atunci când au introdus șoarecii în regim, aceasta „a indus inflamație sistemică” care a persistat chiar și după ce șoarecii au revenit la dieta normală.
Alimentele conțineau multe grăsimi și zahăr și nu prea multe fibre. Când un șoarece consuma alimente de tip fast food, răspunsul inflamator al sistemului său imunitar era asemănător cu ceea ce ar face în prezența unei infecții bacteriene.
„Dieta nesănătoasă a dus la o creștere neașteptată a numărului anumitor celule imunitare din sângele șoarecilor”, a spus cercetătoarea Anette Christ într-un comunicat de la Universitatea din Bonn din Germania.
Deși inflamația s-a disipat odată ce dieta nesănătoasă a fost înlocuită cu una mai bună, modificările genetice legate de un răspuns imunitar agresiv pe care l-a adus dieta occidentală au rămas.
Acest tip de efect persistent nu este nemaiauzit – corpul folosește un fel de „memorie” a experiențelor sale trecute pentru a se proteja mai bine în viitor, deși acele experiențe trecute sunt adesea lucruri precum infecțiile.
Când apare un agent patogen periculos, acesta deblochează amintirile sistemului imunitar, astfel încât apărarea organismului să poată genera un răspuns mai rapid și mai eficient.
Cercetarea extinde acest concept la alimentele cu valoare nutritivă slabă. Potrivit oamenilor de știință, a avea un sistem imunitar mai stimulat ar putea avea consecințe asupra sănătății, cum ar fi diabetul și problemele cardiace.
„Bazele unei diete sănătoase trebuie să devină o parte mult mai proeminentă a educației decât sunt în prezent. Numai astfel putem imuniza copiii într-un stadiu incipient împotriva tentațiilor industriei alimentare.
Copiii au de ales ce mănâncă în fiecare zi. Ar trebui să le dăm posibilitatea să ia decizii conștiente cu privire la obiceiurile lor alimentare”, a avertizat cercetătorul Eicke Latz.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…