Sari la conținut

Ce se întâmplă în creier noaptea. Descoperire halucinant a oamenilor de știință despre boala care distruge memoria

Cele mai periculoase alimente pentru creier

Ce se întâmplă în creier  noaptea. Tensiunea mare poate fi asociată cu maladia Alzheimer. Hipertensiunea arteriala la persoanele în vârstă poate determina degenerescență neurofibrilară și formarea de placi amiloide în creier. Ambele, markeri frecventi ai bolii Alzheimer.

Descoperire halucinant a oamenilor de știință  despre boala care distruge memoria

În urma testelor efectuate, un grup de cercetători suedezi au descoperit, că persoanele care suferă de tensiune arterială sunt predispuse să facă boala Alzheimer.

Potrivit oamenilor de știință, bărbații sunt mai predispuși decât femeile pentru a se îmbolnăci de această boală.

Oamenii de știință de la Universitatea Uppsala susțin că noaptea este o perioadă critică pentru sănătatea creierului, potrivit Express.

Există o legătură strânsă între tensiune arterial și boala Alzheimer

„La animale s-a demonstrat anterior că creierul elimină deșeurile în timpul somnului și că această eliminare este compromisă de tiparele anormale ale tensiunii arteriale.

Deoarece noaptea reprezintă și o fereastra de timp critică pentru sănătatea creierului uman, am examinat dacă tensiunea arterială prea mare pe timp de noapte, așa cum se vede în scufundarea inversă, este asociată cu un risc mai mare de demență la bărbații în vârstă”, spune Christian Benedict, profesor asociat la Departamentul de Neuroștiințe al Universității Uppsala, potrivit unui comunicat al instituții universitare amintite.

O mie de bărbați suedezi au participat la studiu de când aveau vârsta de 70 de ani. Ei au fost monitorizați de-a lungul a 24 de ani. Riscul de a obține un diagnostic de demență a fost de 1,64 ori mai mare în rândul bărbaților cu tensiune arterială mare noaptea comparativ cu cei cu tensiune arterială mare ziua.

„Cohorta noastră a fost formată doar din bărbați mai în vârstă. Astfel, rezultatele noastre trebuie să fie reproduse la femeile în vârstă”, mai precizează Christian Benedict.

Potrivit cercetătorilor, un următor pas interesant ar fi să investigheze dacă aportul de medicamente antihipertensive pe timp de noapte poate reduce riscul bărbaților în vârstă de a dezvolta boala Alzheimer.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel