Într-unul dintre cele mai remarcabile articole de neuroștiință publicat recent, Dr. Ajmal Zemmar de la Universitatea din Louisville a raportat rezultatele unui studiu electroencefalografic (EEG) al activității undelor cerebrale la un pacient care a murit în urma unui atac de cord neașteptat în mijlocul studiului.
Studiul EEG a fost realizat pentru a ajuta la diagnosticarea și ghidarea tratamentului unui pacient care suferă de convulsii. În momentele de moarte ale pacientului, dr. Zemmar și colegii au observat „modificări într-o bandă specifică de oscilații neuronale, așa-numitele oscilații gamma, dar și în altele precum oscilațiile delta, theta, alfa și beta” asociate cu recuperarea memoriei.
Dr. Zemmar a speculat: „Prin generarea de oscilații implicate în recuperarea memoriei, creierul poate juca o ultimă amintire a evenimentelor importante din viață chiar înainte de a muri, similare cu cele raportate în experiențele în apropierea morții”.
Este greu de știut cât de mult să generalizezi această observație a unui singur pacient la funcționarea creierului uman în ansamblu. Acest pacient suferise un traumatism cranian și suferea de convulsii, așa că înregistrările ar putea să nu fie neapărat tipice pentru un creier „normal” care suferă de moarte.
Dar Zemmar și colegii observă că modele similare de activitate cerebrală au fost observate în studiile pe animale de laborator la momentul morții.
Oamenii de știință au observat, de asemenea, că alții formează tipare neobișnuite în activitatea creierului la un voluntar capabil să creeze experiențe „în afara corpului”, o altă experiență asociată cu experiențele în apropierea morții. În acest caz, raportat în 2014, cercetătorii care au folosit fMRI (RMN funcțional) au descoperit modele neobișnuite ale părților de activare ale creierului „asociate cu imaginile kinestezice” (care includ imaginile mentale ale mișcării corpului), cuplate cu dezactivarea cortexului vizual.
Lucrarea Dr. Zemmar este prima înregistrare EEG completă de încredere a unui creier uman în timpul procesului de moarte. Prin definiție, studiile științifice controlate ale experiențelor în apropierea morții sunt extrem de dificile. Dar acest raport de caz este intrigant și poate deschide linii viitoare de cercetare în studiul cogniției și memoriei.
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…