Fiind disponibile pe tot parcursului anului, indiferent de anotimp, merele sunt recomandate la unison de nutriţionişti şi medici datorită proprietăţilor lor nutritive excelente.
Consumul zilnic al unui măr are certe beneficii pentru sănătatea întregului organism, potrivit experţilor citaţi de portalul actualno.com.
1. Protejează tractul gastrointestinal
Dartorită conţinutului mare de apă şi fibre, merele ajută la îmbunătăţirea digestiei şi reducerea riscului unor afecţiuni gastrointestinale, având şi un efect laxativ.
Merele conțin pectină, un tip de fibre care acționează ca un prebiotic. Aceasta înseamnă că hrănesc bacteriile bune din intestin.
2. Scade colesterolul
Merele abundă în pectină, un antioxidant care scade nivelul de colesterol rău, ajuntând la menţinerea sănătăţii vaselor de sânge şi a arterelor.
De altfe, merele au fost legate de un risc mai mic de boli de inimă datorită conținutului de fibre solubile. Acest fruct extrem de popular conține și polifenoli, care au efecte antioxidante, ca de exemplu epicatechina, cu rol esenţial în scăderea tensiunii arteriale.
Potrivit studiilor, aportul crescut de flavonoide scade cu 20% riscul apariţiei unui accident vascular cerebral.
3. Îmbunătăţeşte imunitatea organismului
Având un conţinut mare de vitamina C, merele fortifică sistemul imunitar, protejând organismul mai ales împotriva infecţiilor respiratorii de sezon, dar fiind şi un scut natural de apărare pentru alte boli grave, precum cancerul.
Un studiu a raportat că un consum constant de mere scade riscul de deces prin cancer. Oamenii de știință cred că efectele lor antioxidante și antiinflamatorii pot fi responsabile pentru potențialele lor efecte de prevenire a cancerului.
4. Ajută la absorţia mai eficienţă a fierului
În ciuda faptului că nu conţin mult fier, merele ajută laa aborţia eficientă a acestui mineral, prevenind riscul apariţiei anemiei.
5. Potoleşte foamea
Merele sunt hipo-calorice şi pot fi consumate fără restricţii de către persoanele care urmează o dietă de slăbit. În plus, datorită conţinutului mare de fibre, dau senzaţia de saţietate şi pot fi o alegere sănătoasă ca gustare între mesele principale ale zilei.
7. Curăţă ficatul de toxine
Ficatul acumulează o cantitate mare de toxine pe parcursul unei zile, iar acest fruct, care conţine acid clorhidric, susţine procesul de detoxifiere a organismului.
8. Asigură un aport optim de vitamine şi minerale
Merele constituie o sursă excelentă şi diversificată de vitamine şi minerale, precum vitaminele A şi C, acid folic, potasiu, calciu, magneziu, fosfor.
De altfel, un măr de mărime medie are 182 de grame şi oferă următorii nutrienți:
– Calorii: 95
– Carbohidrați: 25 de grame
– Fibre: 4 grame
– Vitamina C: 14% din aportul zilnic de referință
– Potasiu: 6% din DZR
– Vitamina K: 5% din DZR
În plus, aceeași porție oferă 2-4% din DZR de mangan, cupru și vitaminele A, E, B1, B2 și B6. Merele sunt, de asemenea, o sursă bogată de polifenoli.
Deși etichetele nutriționale nu enumeră acești compuși, ei sunt responsabili pentru multe dintre beneficiile pentru sănătate, explică specialiştii citaţi de doc.ro. Pentru a profita la maximum de mere, nu le decoji, deoarece coaja conține jumătate din cantitatea de fibre și mulți polifenoli.