Din cuprinsul articolului
Merișoarele fac parte din familia afinelor și coacăzelor. Pentru că sunt foarte acre, merișoarele nu sunt consumate în stare crudă, ci mai mult în sucuri, smoothie-uri sau în varianta confiată sau deshidratată. Se folosește, de asemenea, extractul sau pulberea de merișoare, de regulă în suplimente alimentare.
Merișoarele sunt bogate în vitamine și compuși vegetali benefici pentru sănătate, iar proprietățile lor medicinale sunt confirmate de către experții în sănătate.
Un studiu recent s-a concentrat asupra beneficiilor acestui mic fruct. Și s-a observat că un consum zilnic de merișoare, timp de o lună, a îmbunătățit funcția cardiovasculară a bărbaților.
Fructele de merișor sunt bogate în antioxidanți, recunoscuți ca apărători ai organismului în lupta cu radicalii liberi, conțin vitamine și minerale, fiind considerate unele dintre cele mai sănătoase din lume. Provitamina A, vitaminele B1, B2, C, minerale, precum fosfor, potasiu, calciu, tanini, fibre alimentare, flavonoide, saponine, acizi grași esențali, toate acestea fac din merișoare un fruct care nu ar trebui să lipsească din alimentație.
Acest nou studiu, care a fost publicat recent în Food & Function, a inclus 45 de bărbați sănătoși care au consumat zilnic pudră de merișoare, echivalând cu 100 de gr de merișoare proaspete, sau placebo timp de o lună.
Merișoarele sunt bogate și în proantocianidine, care au proprietăți unice față de polifenolii din alte fructe.
Studiul a constatat și îmbunătățiri semnificative ale febrei aftoase, la două ore după consum și după o lună de consum zilnic. De asemenea, au fost identificați aumiți metaboliți care au un efect pozitiv asupra vaselor de sânge.
Noile rezultate demonstrează că merișoarele pot juca un rol important în susținerea sănătății cardiovasculare și a unei mai bune funcții vasculare, scrie Jeruasalem Post.
Conform ultimului studiu, bărbații care au consumat pulberea de merișoare s-a putut observa o îmbunătățire semnificativă a capacității dilatării mediate de fluxul arterei brahiale (FMD, sugerând o îmbunătățire a funcției inimii și a vaselor de sânge.
FMD este considerat un marker biologic sensibil la riscul de boli cardiovasculare, diabet și hipertensiune arterială și măsoară modul în care vasele de sânge se dilată pe măsură ce fluxul sanguin crește.
Consumul redus de fructe și legume este unul dintre principalii factori de risc pentru creșeterea numărului de cazuri de boli cardiovasculare la nivel mondial. În ultimii ani, tot mai multe dovezi asociază polifenolii din merișoare cu beneficiile pentru sănătatea inimii.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…