Sari la conținut

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci înghețată în fiecare zi. Efecte nebănuite asupra sănătății

inghetata
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Consmul zilnic de înghețată

Consmul zilnic de înghețată. În aceste zile caniculare, înghețata pare  să fie alimentul ideal nu doar pentru răcorire și plăcere, cât și pentru eliminarea stresului.

Atenție, însă. Deși înghețata poata da adicție pe timpul verii, nu trebuie să uităm să cobsumăm acest aliment cu moderație. Modul în care acest deliciu de vară poate afecta organismul s-ar putea să vă facă să vă gândiți de două ori înainte de a-l consuma prea des.

Dar deși poate fi considerat desertul preferat al verii, anumite categorii de persoane ar trebui să fie prudente în consumul acestui aliment delicios. Sunt și persoane care ar trebui să o evite complet, din nefericire.

inghetata
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce se întâmplă în organism dacă mănânci înghețată în fiecare zi

Medicii recomandă întotdeauna să consumați orice alimente care conțin zahăr adăugat și grăsimi saturate, cum ar fi înghețata, cât se poate de moderat.

Consumate în exces, aceste alimente ar putea crește riscul unor afecțiuni cronice precum boli de inimă, colesterol ridicat, obezitate și diabet.

În ciuda faptului că înghețata conține câțiva nutrienți importanți, cum ar fi calciu, vitamina D și vitamina A, printre altele, acești nutrienți se regăsesc în doză mică și, în plus, dar cu o cantitate mare de grăsimi și zahăr adăugat.

Prin urmare, nu ar trebui să vă bazați pe înghețată pentru a obține doza zilnică de calciu și vitamina D. Grăsimile sunt mai periculoase pentru organism!

Efecte nebănuite asupra sănătății

Înghețata ar putea avea un impact negativ asupra digestiei dacă sunteți sensibil la lactate sau aveți intoleranță la lactoză. Dacă mâncați o porție mică de înghețată, cum ar fi o jumătate de cornet, carbohidrații și zaharurile adăugate pot provoca o creștere modestă a zahărului din sânge.

Dar un cornet plin cu înghețată, la care adaugi trei toppinguri delicioase, depășește cu mult recomandarea zilnică privind zahărul adăugat (25 de grame pentru femei și 36 de grame pentru bărbați) și vă poate da peste cap glicemia.

Pentru a evita un accident glicemic, alegeți un cornet mic și evitați să adăugați toppinguri pline de zahăr. Pentru a consuma înghețata într-un mod mai sănătos, alegeți garnituri bogate în nutrienți, cum ar fi fructe de pădure proaspete, nuci, banane, ananas sau cereale crocante din cereale integrale, potrivit Capital.

Aceste ingrediente nu numai că vor adăuga aromă și textură, dar vor spori și cantitatea de vitamine, minerale și fibre din înghețată. Se poate adăuga și o cantitate mică de proteine ​​pe bază de plante.

inghetata poate avea impact negativ asupra digestiei
sursa foto: arhiva doctorulzilei

Evită să mănânci înghețată vara, dacă suferi de aceste boli

Există anumite categorii de persoane care ar trebui să evite consumul excesiv sau chiar să fie prudente în consumul de înghețată, din motive de sănătate:

  1. Persoanele cu intoleranță la lactoză ar putea experimenta simptome neplăcute digestive din cauza conținutului de lactoză din înghețată tradițională, cum ar fi balonarea, diareea și durerile abdominale.
  2. Cei cu alergii alimentare ar trebui să verifice ingredientele înghețatei pentru a evita alergenii potențiali precum laptele, nucile, ouăle sau soia.
  3. Cei cu diabet ar trebui să fie precaute în consumul de înghețată din cauza conținutului ridicat de zaharuri și carbohidrați, care pot afecta nivelul glicemiei.
  4. Persoanele cu colesterol ridicat ar trebui să limiteze consumul de înghețată bogată în grăsimi saturate, care poate contribui la creșterea nivelului de colesterol.

Aceste persoane ar trebui să fie conștiente de impactul potențial asupra sănătății și să caute alternative mai sigure sau să opteze pentru variante speciale adaptate nevoilor lor dietetice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel