Sari la conținut

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci banane înainte de culcare

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Banana este adesea considerată un fruct benefic pentru promovarea somnului… De fapt, este plină de nutrienți care pot influența calitatea somnului. Dincolo de aroma sa dulce și textura cremoasă, aceste fructe sunt pline de proprietăți surprinzătoare care promovează un somn odihnitor și contribuie la bunăstarea generală.

De ce este bine să mănânci o banană înainte de culcare? Mâncatul unei banane înainte de culcare poate promova într-adevăr un somn de calitate…

Banana este bogată în triptofan
Triptofanul. Un aminoacid cunoscut pentru reducerea stresului și promovarea bunăstării, deoarece acționează ca un precursor al serotoninei, ea însăși implicată în producerea melatoninei, hormonul somnului , explică Florence Thorez.

În detaliu, triptofanul este transformat în 5-hidroxitriptofan (5-HTP) de către o enzimă numită triptofan hidroxilază. Apoi este decarboxilat și transformat în serotonină . La sfârșitul zilei, când lumina scade, această serotonină este apoi transformată în melatonină prin mai multe etape enzimatice.

beneficiile bananelor
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Banana, bogată în magneziu
Banana conține și magneziu (28 mg la 100 g în medie). „Acest mineral joacă un rol crucial în relaxarea mușchilor și a sistemului nervos, creând astfel un mediu propice pentru un somn profund și liniștitor ”, notează dieteticianul-nutriționistul. Cu alte cuvinte, consumul unei banane cu câteva ore înainte de culcare calmează sistemul nervos și face mai ușor să adormi.

 Banana conține vitamine B
De asemenea, găsim cantități interesante de vitamina B3 sau niacină (0,39 mg la 100 g), vitamina B6 sau piridoxină (0,18 mg la 100 g) și vitamina B9 sau acid folic (19 ug la 100 g). Toate sunt implicate în sinteza serotoninei și ajută la reglarea ciclurilor de somn , întărind astfel efectul pozitiv al bananelor asupra calității odihnei nocturne.

Banana, bogată în carbohidrați naturali
Banana este o sursă semnificativă de carbohidrați prezenți sub formă de zahăr și amidon (19,7g la 100g), notează Florence Thorez. Și pentru a explica: „consumul de carbohidrați poate favoriza eliberarea de insulină , care, la rândul său, favorizează trecerea triptofanului prin bariera hemato-encefalică, permițându-i să fie transformat în serotonină, apoi în melatonină.

Te îngrași dacă mănânci banane seara?
Contrar credinței populare, consumul unei banane seara nu favorizează creșterea în greutate !

„Totul este o chestiune de echilibru energetic: niciun aliment în sine nu te poate face să te îngrași sau să slăbești, insistă expertul. Bananele pot fi consumate absolut seara, cu moderație, ca parte a unei alimentații echilibrate .”

În plus, bananele sunt bogate în fibre alimentare , care pot ajuta digestia și pot preveni pofta de a mânca noapte.

Banane: beneficii pentru sănătate

Bananele sunt bogate în zaharuri, vitaminele A, B6, C și E acid folic, potasiu, sodiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, zinc și conțin, de asemenea, fibre și proteine. Aceste fructe sunt o alegere excelentă pentru sănătate, deoarece oferă numeroase beneficii datorită conținutului lor bogat în nutrienți.

Te scapă de stres și simptomele depresiei
Bananele conțin un aminoacid numit triptopfan care, atunci când ajunge în corp, provoacă secreția de serotonină, un mesager chimic care se găsește în întregul organism. Când ai un nivel normal de serotonină, te simți mai calm, mai binedispus, te concentrezi mai ușor asupra activităților zilnice și faci față mai bine situațiilor tensionate, potrivit doc.ro.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel