Sari la conținut

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mai pui asta în cafea! La ce riscuri te expui

consumul de cafea
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
consumul de cafea

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mai pui asta în cafea! Dieta joacă un rol important în organism, dar poate contribuind la riscul apariției unor afecțiuni grave. Din dorința de a consuma puține calorii, mulți dintre noi înlocuim zahărul cu îndulcitori. Unul dintre acestea vă poate îmbolnăvi grav, spun cercetătorii.

Studii recente arată că un înlocuitor de zahăr foarte popular poate provoca probleme grave de sănătate.

Îndulcitorul este asociat cu atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale

Nu mai consumați acest îndulcitor! La fel ca sorbitolul și xilitolul, eritritolul, căci despre acest îndulcitor este vorba, are aproximativ 70% puterea de îndulcire a zahărului, dar experții spun că aproape nu are calorii. Din acest motiv, este foarte popular în rândul consumatorilor.

Un studiu recent despre Eritritol a fost derulat de către Dr. Stanley Hazen. Acesta este director al Centrului pentru diagnostic și prevenire cardiovasculară din cadrul Cleveland Clinic Lerner Research Institute.

Specialistul în prevenire cardiovasculară spune că poate fi găsit pe piață ca atare, sau ca ingredient alături de îndulcitori naturali (stevia, keto). Sub orice formă, el este asociat cu formarea de cheaguri de sânge, accident vascular cerebral, atac de cord și deces.

Stanley Hazen, principalul autor al studiului, susține că „gradul de risc nu a fost modest”. Potrivit lui, acest îndulcitor este mai periculos pentru cei care suferă de boli de inimă, dar și de diabet. Totodată, și pentru cei care au factori de risc pentru aceste boli. Riscul s-a dovedit a fi mai mare pentru persoanele care aveau niveluri mai ridicate de eritritol în sânge. Studiul a fost publicat la 27 februarie în revista Nature Medicine.

indulcitor in cafea
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

„Dacă nivelul de eritritol din sânge era în primii 25% în comparație cu ultimii 25%, exista un risc de aproximativ două ori mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral. (…) Este la egalitate cu cei mai puternici factori de risc cardiac, cum ar fi diabetul”, a declarat Hazen.

Cercetările pe animale
Studiile suplimentare efectuate în laborator și pe animale, descrise în această lucrare, sugerează că eritritolul pare să aibă efectul de a crește coagularea trombocitelor din sânge. Aceste cheaguri sanguine pot deveni mobile și să migreze către inimă, provocând un atac de cord, sau către creier, generând un accident vascular cerebral.

„Acest lucru sună cu siguranță ca un semnal de alarmă. (…) Se pare că există un risc de coagulare în urma utilizării eritritolului. (…) În mod evident, este nevoie de mai multe cercetări, dar din abundență de precauție, ar putea avea sens să limitați eritritolul în dieta dumneavoastră pentru moment”, a precizat, la rândul său, Dr. Andrew Freeman, director al departamentului de prevenție cardiovasculară și wellness de la National Jewish Health, din Denver.

Studiul a provocat o reacție și din partea Calorie Control Council. Instituția a făcut o declarație, publicată de CNN, în care susține că descoperirile studiului sunt contrare cercetărilor anterioare.

„Rezultatele acestui studiu sunt contrare deceniilor de cercetare științifică care arată că îndulcitorii cu conținut redus de calorii, precum eritritolul, sunt siguri, așa cum reiese din permisiunile de reglementare la nivel mondial pentru utilizarea lor în alimente și băuturi. (…) nu ar trebui să fie extrapolate la populația generală, deoarece participanții la intervenție prezentau deja un risc crescut de evenimente cardiovasculare”, susține Robert Rankin, reprezentant al consiliului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel