Sari la conținut

Ce se întâmplă în corpul tău dacă îți schimbi dieta? Ce efect are asupra organismului

Vitamine pentru creier
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
vitamina B, esențială pentru creier

Schimbarea stilului de alimentație și consumul anumitor alimente îi poate ajuta pe oameni să trăiască mai mult. Studiul a fost publicat în jurnalul PLOS Medicine.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă îți schimbi dieta? Ce efect are asupra organismului

Cercetătorii au creat un model care arată ce se poate întâmpla dacă oamenii ar înlocui o dietă „tipic occidentală”, axată pe carne roșie și alimente procesate, cu o „dietă optimizată”, bazată pe fructe, legume, cereale integrale și nuci în belșug, potrivit CNN.

Studiul arată că o dietă de acest gen poate crește speranța de viață cu până la 13 ani. Concret, o femeie care își optimizează dieta la 20 de ani și-ar putea crește durata de viață cu peste 10 ani, pe când un bărbat care abordează o dietă sănătoasă de la 20 de ani poate trăi cu 13 ani mai mult.

Un stil de viață sănătos poate fi benefic și pentru persoane peste 80 de ani

Mai mult, o dietă sănătoasă poate prelungi viața adulților și dacă încep să urmeze la o vârstă mai înaintată. Spre exemplu, o femeie care începe un regim sănătos la 60 de ani poate să își crească speranța de viață cu opt ani, pe când un bărbat cu aproape nouă ani. Un stil de viață sănătos poate fi benefic și pentru persoane peste 80 de ani, pentru că atât bărbații, și femeile, pot trăi cu 3,5 ani mai mult dacă își schimbă stilul alimentar.

„Ideea că îmbunătățirea calității dietei ar reduce riscul de apariție a bolilor cronice și a decesului prematur este de mult cunoscută și este logic că mai puține boli cronice și decese premature înseamnă o speranță de viață mai mare”, a explicat dr. David Katz, specialist în medicină preventivă și nutriție, care nu a fost implicat în studiu.

Beneficiile cele mai mari pentru creșterea speranței de viață provin de la consumul leguminoaselor (cum ar fi fasolea, mazărea și lintea), cerealelor integrale, nucilor, migdalelor și fisticului, potrivit studiului. Carnea roșie și carnea procesată sunt asociate cu riscuri signifiante de sănătate, cum ar fi bolile coronariene și cancerul intestinal.

Printre modalitățile de a mânca mai multe vegetale și mai puțină carne roșie este dieta mediteraneană. Aceasta a câștigat premiul pentru cea mai bună dietă cinci ani la rând, conform U.S. News & World Report și include fructe și legume proaspete, ierburi proaspete, nuci și semințe, iaurt grecesc, ulei de măsline, pește și fructe de mare. Alte diete recomandate sunt cea flexitariană și DASH.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel