Din cuprinsul articolului
Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci o felie de tort în fiecare zi! Oamenii de știință de la Universitatea din Oxford avertizează că persoanele care mănâncă cornuri, biscuiți sau alte alimente bogate în grăsimi saturate în fiecare zi își pot crește riscul de probleme grave de inimă, chiar dacă nu se îngrașă.
Potrivit cercetărilor, câteva săptămâni sunt suficient pentru ca unele modificări neplăcute să devină evidente în analizele de sânge. Aceste constatări provin dintr-un mic studiu prezentat la conferința anuală a Societății Europene de Cardiologie (ESC 2024). Conferința se încheie astăzi la Londra.
Cercetătorii și-au împărțit voluntarii în două grupuri. Pe de o parte, i-au cerut să urmeze timp de 24 de zile o dietă bogată în grăsimi saturate, care provin din alimente precum:
Ceilalți voluntari au consumat aceeași cantitate de grăsime. Cu toate acestea, au mâncat mult mai puține grăsimi saturate și mai multe polinesaturate din pește, nuci, ulei de măsline etc.
Oamenii de știință au monitorizat greutatea corporală a tuturor voluntarilor. Le-au făcut, de asemenea, analize de sânge și scanări RMN.
Numărul de calorii pe care le-au consumat participanții la studiu a fost controlat, adică nu s-au îngrășat. Cu toate acestea, în toate au existat diferențe evidente în nivelurile diferiților indicatori ai sănătății cardiovasculare.
Cei care au consumat cele mai procesate și bogate alimente în grăsimi saturate au avut o deteriorare clară a indicatorilor cheie de sănătate. Analizele au arătat, de asemenea, modificări asociate cu un risc crescut de probleme cardiovasculare și metabolice.
S-a constatat o creștere de aproape 20% a cantității de grăsime din ficat lor (infiltrare grasă a ficatului)
Creștere cu 10% în medie a colesterolului total și „rău” (sau LDL).
Infiltrarea grăsimilor în ficat este asociată cu un risc crescut de a dezvolta probleme cardiovasculare și diabet de tip 2.
În schimb, voluntarii care au consumat cele mai sănătoase grăsimi polinesaturate au experimentat o reducere cu 10% a colesterolului total și LDL. De asemenea, au arătat o degradare crescută a grăsimilor și transformarea lor în energie de către celulele inimii.
Acesta poate fi o modalitate prin care o dietă bogată în grăsimi sănătoase ajută organismul să scadă lipidele (cum ar fi colesterolul) din sânge, sugerează cercetătorii.
Noile descoperiri sugerează că „ceea ce contează pentru sănătatea inimii este mai mult tipul de grăsime pe care o consumăm decât cantitatea”, a comentat cercetătorul principal Nikola Srnic, student postuniversitar în Științe Cardiovasculare la Oxford.
„Cea mai importantă constatare, însă, este cât de repede apar schimbările dăunătoare sau benefice”, a adăugat el. Mai mult, trei săptămâni sunt suficiente pentru a crește riscul cardiovascular, chiar dacă greutatea corporală nu se modifică. Dar sunt suficiente și pentru a reduce acest risc. Depinde de alegerile dietetice pe care le face cineva, potrivit oamenilor de știință din SUA.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…