Din cuprinsul articolului
Știi ce ți se întâmplă dacă bei bere în fiecare zi? Dacă ideea ta de relaxare la sfârșitul zilei implică deschiderea unei beri, nu ești singurul. Potrivit statistcilor realizate în 2021, industria berii din SUA a avut venituri de aproximativ 109 miliarde de dolari, iar în medie, consumatorii au băut aproximativ 68 de litri într-un an.
Potrivit Departamentului de Agricultură al SUA, o cutie de bere obișnuită de 355 mL conține:
- Calorii: 153
- Proteine: 2 g
- Grăsimi totale: 0 g
- Carbohidrați: 13 g
- Fibre: 0 g
- Zaharuri: 0 g
- Alcool: 14 g
- Niacină: 2 mg
- Riboflavină: <1 mg
- Colină: 36 mg
- Folat: 21 mcg
- Magneziu: 21 mg
- Fosfor: 50 mg
- Seleniu: 2 mcg
- Vitamina B12: <1 mcg
Berea poate îmbunătăți densitatea osoasă
Potrivit unei revizuiri publicate în Nutrients în 2021, consumul de bere a fost asociat cu o creștere a densității minerale osoase la bărbați și femei, iar consumul unei beri pe săptămână a fost asociat cu un risc mai scăzut de fracturi de șold. Cu toate acestea, trebuie efectuate mai multe cercetări pentru a susține această teorie și pentru a evalua dacă beneficiile depășesc dezavantajele consumului de bere.
Berea îți poate perturba somnul
În timp ce consumul de bere, precum și de alte tipuri de alcool, este cunoscut pentru faptul că determină o stare de relaxare și o senzație de euforie la consumator, intoxicarea cu alcool poate afecta sănătatea creierului pe termen lung.
„Alcoolul din bere poate afecta creierul astfel încât reflexele să fie încetinite, iar echilibrul, memoria și somnul să fie afectate”, spune dr. Kimberly Gomer.
Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism din SUA afirmă că alcoolul poate afecta calea de comunicare a creierului și chiar capacitatea creierului de a procesa informații.
După cum menționează dr. Gomer, somnul poate fi afectat chiar dacă consumi o cantitate mică de alcool pe parcursul zilei. Un studiu din 2018 publicat în JMIR Mental Health a comparat calitatea somnului participanților care au consumat diferite cantități de alcool și a constatat că chiar și cei care consumă moderat alcool au experimentat o scădere cu 9,3% a calității somnului. Atunci când consumi alcool, ficatul intră în acțiune pentru a metaboliza alcoolul, ceea ce poate duce la o noapte agitată.
Încetinește procesul de pierdere în greutate
„De fiecare dată când bei bere, aceasta ajunge direct în ficat”, spune Gomer. „Corpul nu are capacitatea de a stoca alcool, deoarece îl recunoaște ca fiind o toxină. Astfel, ficatul îl priorizează pentru a fi folosit ca sursă de energie.”
Odată consumat, alcoolul ajunge în „fața rândului”, așa cum spune Gomer, deoarece ficatul își prioritizează eliminarea acelei toxine în primul rând. Astfel, dacă încerci să slăbești, deoarece alcoolul este prioritar, poate încetini întregul proces de ardere a grăsimilor.
„Grație filtrării sângelui în circulație și distrugerii substanțelor toxice, inclusiv alcoolul, ficatul își îndeplinește rolul”, spune specialistul. „Ficatul poate gestiona o anumită cantitate de alcool, dar pe măsură ce o persoană continuă să bea, acesta poate fi suprasolicitat, ajungând să la daune permanente.”
Poate cauza probleme digestive
„Alcoolul este mai întâi descompus în stomac, promovând o creștere a sucurilor digestive”, spune Gomer. „Alcoolul irită, de asemenea, intestinul subțire și colonul, unde este descompus și absorbit, și poate afecta viteza normală de trecere a alimentelor prin ele, ceea ce poate duce la dureri abdominale, balonare și diaree.”
Atunci când este consumat în cantități mari, alcoolul poate provoca inflamații intestinale și probleme în tractul gastrointestinal și în ficat, conform unei publicații din 2017 publicate în Alcohol Research. Alcoolul poate altera negativ flora intestinală și poate duce la permeabilitatea mucoasei intestinului (sindromul intestinului permeabil), făcând organismul și mai susceptibil la afecțiuni legate de consumul de alcool, inclusiv boala ficatului gras cauzată de alcool.
În mod contradictoriu, unele cercetări, precum un studiu din 2020 publicat în Molecules, sugerează că datorită compușilor fermentați din bere, această băutură alcoolică în special ar putea avea beneficii potențiale pentru sănătatea intestinului.
Te poate deshidrata
„Alcoolul din bere poate duce la deshidratare”, spune Gomer. „Rinichii sunt responsabili de reglarea fluidelor și electroliților, iar alcoolul poate perturba hormonii care afectează funcția rinichilor, ceea ce poate afecta rinichii și capacitatea organismului de a regla nivelul fluidelor și electroliții. De asemenea, perturbă hormonii care afectează funcția rinichilor.”
Cu toate acestea, un studiu publicat în 2017 în Nutrients a constatat că, atunci când se consumă cantități moderate de băuturi alcoolice cu conținut scăzut de alcool, cum ar fi berea, efectul diuretic al acestei băuturi nu este la fel de puternic ca în cazul altor băuturi alcoolice, cum ar fi vinul și băuturile spirtoase. Deci, dacă bei bere în mod moderat și te asiguri că bei și apă pe parcursul zilei, acest lucru te poate ajuta să eviți deshidratarea, care este cunoscută ca un factor care contribuie la mahmureala din dimineața următoare, conform NIAAA.
Poate crește riscul de boli cronice
Limitarea numărului de băuturi contează cu adevărat când vine vorba de îngrijirea sănătății pe termen lung, în special în ceea ce privește reducerea riscului de boli cronice.
Deși un mic studiu din 2018 publicat în Nutrients a descoperit anumite legături între consumul moderat de alcool și îmbunătățirea sănătății inimii datorită capacității potențiale a alcoolului de a scădea colesterolul HDL („bun”), o revizuire sistematică din 2022 publicată în The American Journal of Medicine a concluzionat că multe studii observaționale ar fi putut supraestima beneficiile consumului de alcool, în special vin, asupra sănătății cardiovasculare, prin faptul că nu au luat în considerare alți factori precum genetica, stilul de viață și asocierea socio-economică cu consumul de vin.
În plus, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC), consumul excesiv de alcool poate crește riscul de hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și chiar de cardiomiopatie, o afecțiune care afectează mușchiul inimii.
Pe lângă riscurile pentru sănătatea inimii, CDC afirmă că consumul de alcool a fost asociat cu creșterea riscului mai multor tipuri de cancer, cum ar fi cel al gurii și gâtului, laringe, esofag, colon și rect, ficat și cancer la sân la femei. Societatea Americană de Cancer afirmă că consumul de alcool contribuie la 6% din toate cazurile de cancer și 4% din decesele cauzate de cancer în Statele Unite.