Din cuprinsul articolului
În urma controverselor legate de efectele adverse cauzate de anumite seruri, specialiștii au analizat vaccinarea încurcișată. Aceasta presupune primirea unei doze de vaccin diferit la rapel sau booster.
Această schemă de vaccinare poate oferi un grad ridicat de protecție și nu pune în pericol sănătatea persoanelor vaccinate.
Adesea, aceasta poate fi urmată după vaccinarea cu AstraZeneca sau Johnson&Johnson cu un ser pe bază de ARNm (Pfizer sau Moderna).
Ce se întâmplă dacă amesteci vaccinurile?
Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie pe o rețea de socializare că vaccinarea încrucișată nu are un efect negativ, ci dimpotriva. Protecția este chiar mai mare, iar rapelul cu un vaccin pe bază de ARNm este recomandat.
„Atenție, după doza de Johnson&Johnson se poate face, la minimum șase luni, o doză de vaccin ARNm (fie el Pfizer sau Moderna) sau încă o doză de Johnson&Johnson. Recomandarea va fi să se meargă totuși pe unul cu ARNm, deoarece protecția va fi mai bună. Dacă se face Moderna după JJ, doza va fi full.
Nu există niciun motiv de îngrijorare dacă se amestecă vaccinurile. Aprobarea a venit pe niște studii de siguranță și eficacitate. Atenție iar, JJ nu se poate face ca booster peste schemele cu AZ, Pfizer sau Moderna! Cine dorește în mod special, poate alege tot JJ peste JJ în loc de Pfizer sau Moderna”, a explicat Dr. Vasi Rădulescu.
Tot mai mulți pacienți bolnavi
Medicii de familie au în continuare de consultat un număr foarte mare de pacienţi, deşi rata de infectare cu coronavirus la mia de locuitori este în ușoară scădere, anunță RRA.
Numărul de solicitări a crescut în acest val al patrulea al pandemiei. În plus, medicii de familie se pot infecta și ei, caz în care pacienții lor trebuie preluați de colegii sănătoși. Pe acest fond, preşedinta Patronatului Medicilor de Familie din Timiș, Ioana Alioana, lansează către populație un apel la vaccinare mai puțin obișnuit.
„ Începând cu 1 septembrie nu am avut pe zi mai puţin de 30 de pacienţi. Când am avut 30 de pacienţi, a fost o fericire. Nu este absolut deloc ușor și sunt colegi care au avut și 50 și 60 de pacienţi pe zi.
Şi să vă gândiți că noi avem voie să consultăm, conform contractului, 20 de pacienți pe zi. Am uitat să mai cerem să fim plătiți pentru ce muncim în plus, am uitat şi nici nu ne mai dorim. Vrem doar să vă vaccinaţi să putem şi noi să respirăm mai ușor, că nu mai putem!”, a declarat Ioana Alioana.