Din cuprinsul articolului
Imunitatea colectivă este scopul final al campaniei de vaccinare. Astfel, se va ajunge la un procent suficient de oameni imuni împotriva virusului, asigurându-ne întoarcerea la normalitate. Aproximativ 60% din populația României trebuie să fie imună, pentru a considera că imunitatea colectivă a fost atinsă. Totuși, ce se întâmplă dacă virusul este activ în organism, dar optezi pentru imunizare? Valeriu Gheorghiță ne explică ce se întâmplă dacă te vaccinezi, deși ești infectat cu virusul.
„Nu se întâmplă absolut nimic, au fost situaţii similare la persoanele voluntare din studiile clinice de la Pfizer, de pildă, dar şi de la celelalte companii, evoluţia pacientului a fost ca la infecţia naturală, nu au fost probleme de siguranţă, nu au apărut reacţii adverse altele decât la celelalte tipuri de persoane şi practic persoana respectivă a avut parcursul firesc al infecţiei”, a explicat Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare, pentru Digi24, citat de Adevărul.
Medicul se referă, bineînțeles, la persoanele care nu știu că sunt infectate. Acestea sunt cunoscute și drept pacienți asimptomatici, ceea ce înseamnă că nu manifestă simptome specifice, deși virusul a pătruns în organism.
A doua doză este cea care asigură eficiența de peste 90% împotriva virusului. După 10 zile de la administrarea acesteia, organismul dezvoltă toți corpii necesari pentru a lupta împotriva agentului patogen, în cazul unei infectări reale.
Specialiștii consideră că anticorpii obținuți din prima doză nu sunt suficienți pentru a inactiva virusul în mod eficient. De fapt, prima doză este responsabilă pentru „pregătirea” corpului și a sstemului imunitar, în timp ce a doua doză „sigilează” efectele produse după prima doză. Astfel, a doua doză este cea care stimulează producția de anticorpi necesari, esențiali împotriva virusului.
De aceea, o infectare esteposibilă și între cele două doze. Dacă acest lucru se întâmplă, Valeriu Gheorghiță a precizat că, probabil, se va aștepta ca pacientul să se recupereze, după care se va relua schema de vaccinare sau se va administra doar a doua doză, citează Adevărul.
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…