Din cuprinsul articolului
Ce se întâmplă dacă te infectezi cu covid-19 între cele două doze de vaccin? Această întrebare stă din ce în ce mai des pe buzele românilor, întrucât se înmulțesc cazurile pacienților infectați cu covid-19 între cele două doze de vaccin.
Într-o situație similară este chiar și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.
Cu această ocazie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a răspuns cu privire la momentul cel mai potrivit privind administrarea celei de-a doua doze de vaccin/ rapelul.
„Dacă persoana respectivă este cu stare generală bună, este afebrilă, debarasată de virus, având test negativ, se poate vaccina oricând în acest interval după vindecare, însă este bine să lăsăm imediat după vindecare o perioadă de circa 10-14 zile, perioada de convalenscență, în care este important să se definitiveze, să se remită toată reacția inflamatorie de după boală și sigur, ulterior, persoana respectivă se poate vaccina. Deci un interval de circa două săptămâni de la momentul vindecării este rezonabil pentru a se vaccina”, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță la Digi24.
Numărul persoanelor infectate vaccinate cu a doua doză
Conform datelor puse la dispoziție de către autorități, aproximativ 1.080 de persoane care au făcut și a doua doză de vaccin s-au infectat cu SARS-CoV-2 în România, ceea ce înseamna – la momentul statisticii respective – cam 0,19 la sută din numărul total al celor care au fost vaccinați cu cele două doze, a menționat Valeriu Gheorghiță.
„Noi știm că beneficiile după doza de rapel sunt undeva după ziua 10, ceea ce înseamnă că momentul expunerii era mult mai devreme față de momentul în care se împlinesc aceste beneficii maximale”, a arătat Valeriu Gheorghiță.
„Să știți însă că majoritatea au fost forme asimptomatice sau minim simptomatice, forme ușoare, acele persoane fiind diagnosticate de cele mai multe ori cu ocazia unor testări periodice, și nu pentru că aveau o simptomatologie caracteristică de COVID-19”, a subliniat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
Precizarea a fost făcută în contextul unei discuții despre un studiu din Israel, făcut totuși pe un eșantion destul de mic de persoane, care a constatat că vaccinul anti-COVID produs de Pfizer și BioNTech se poate dovedi mai puțin eficient în cazul mutației sud-africane a coronavirusului SARS-CoV2.
„Inclusiv în Israel, din acele cazuri care au fost diagnosticate cu infecție SARS-CoV-2 după cea de-a doua doză și care am văzut că statistic aveau tulpină sud-africană – pentru că și în Israel dominantă este tulpina britanică -, nu erau neapărat cazuri cu severitate crescută. Tocmai de aceea, vaccinarea este importantă pentru prevenirea formei severe, chiar și în aceste variante virale”, a subliniat Valeriu Gheorghiță