Din cuprinsul articolului
Petale de trandafir risipite într-un vas cu apă, pentru ca nobilii să se spele pe mâini înainte sau după ce serveau masa. O imagine aproape romantică. Ei bine, apa cu petale de trandafi ri era folosită încă de pe vremea romanilor (cine știe de unde au luat și ei obiceiul?!). La banchete, câte un sclav se plimba printre meseni, pentru ca aceștia să-și împrospăteze mirosul mâinilor. Astăzi, apele fl orale sunt în vogă
Apele florale ( se mai numesc și hidrolaţii), sunt foarte parfumate, dar sunt și mai puţin concentrate în principii active decât uleiurile esenţiale. Se recomandă întrebuințarea lor în stare pură și sunt utile și pentru copiii mici (bebeluși) și pentru mature. Nu sunt necesare precauții speciale. Apele florale au proprietăți tonice, calmante sau astringente. Pentru piele pot fi folosite ca demachiant, curăţător sau tonic. Se pun pe o bucată de vată sau pe un disc demachiant, în comprese sau, pur și simplu, se pulverizează pe zona pe care doriți să o tratați sau răsfățați. În cosmetică, apele florale sunt adăugate în creme sau în uleiurile pentru masaj, pentru a da o stare și mai bună celor care apelează la acest mod de relaxare. Așa cum spuneam, apele florale sunt utilizate și în gastronomie. Apa de trandafir este una dintre cele mai folosite pentru a da un parfum aparte prăjiturilor, cremelor, înghețatelor și așa mai departe. Dar și apa de flori de portocal se află în topul cofetarilor.
„Hidrolaţii nu conţin decât apă de distilare fără nici un fel de adjuvant. Sunt preferabile produsele etichetate bio, care garantează materii prime fără pesticide. Se găsesc în magazinele cu produse dietetice, în farmacie, în magazinele naturiste şi pe internet.” Unele (apele de trandafir și de albăstrele) conțin adeseori conservanți. Există chiar și posibilitatea să le preparați dumneavoastră acasă. Dar vă trebuie un alambic și ceva experință de lucru cu el. „Apele florale se păstrează în recipientul original şi ferite de lumină. Pentru un efect mai tonic și pentru a le păstra mai multă vreme, le puteți ține în frigider. Cu toate acestea, aveți grijă să evitați să lăsați flacoanele deschise și verificați data de expirare înainte de a le folosi, fiindcă hidrolații nu conțin conservanți.” (Sursa informației: „Secretele bunicii. 800 de sfaturi practice”, Editura Litera).
Iată câteva exemple de ape florale și întrebuințările lor.
Apă florală de albăstrele: este antiinflamatoare, descongestionează și liniștește ochii obosiți și umflați. E potrivită pentru pielea mixtă.
Apă florală de mușețel: calmează eritemul cutanat și descongestionează ochii. Este potrivită pentru pielea mixtă, uscată și sensibilă.
Apă florală de flori de portocal: calmează și catifelează toate tipurile de piele. În plus, poate aroma produsele de patiserie și dulciurile.
Apă florală de hamamelis: antiinflamatoare și calmantă, este apa pielii iritate și predispuse la eriteme. E potrivită pentru epiderma mixtă, uscată și sensibilă.
Apă florală de mentă: răcoroasă și tonică, închide porii și curăță pielea grasă.
Apă florală de trandafir: tonifiantă, întăritoare și hidratantă, este ideală pentru ten și pentru toate tipurile de piele. De asemenea, dă aromă deserturilor.
Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…
Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…
Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…