Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă nu mai mănânci deloc pâine?

Regimurile alimentare cu continut redus de carbohidrati sunt in voga pentru ca, intr-adevar, sunt foarte eficiente ca metode de slabire! Iata de ce multe persoane decid sa elimine total painea (indiferent de forma) din alimentatia de zi cu zi.

Fiind unul dintre principalele surse de carbohidrati la care apelam, dar si un produs alimentar care “merge cu aproape orice”, eliminarea painii din alimentatie se va resimti puternic in organism, efectele fiind deopotriva bune, dar si rele. Iata ce se intampla cu corpul tau daca excluzi paine din alimentatie!

Elimini apa din organism

Reducerea consumului de carbohidrati induce, aproape imediat, scaderea in greutate. Atentie, insa! Nu scapi din start de grasime, ci elimini apa din organism. Pentru depozitarea fiecarui gram de carbohidrat in organism (sub forma de glicogen) este necesara de trei-patru ori cantitatea acestuia in apa, motiv pentru care, odata eliminati carbohidratii, retentia de apa in organism scade semnificativ, explica nutritionistul Marie Spano.

Efectele neplacute ale lipsei carbohidratilor

Carbohidratii sunt principala sursa de energie a creierului uman. Cand o persoana reduce sau chiar elimina carbohidratii din regimul sau alimentar, corpul uman incepe sa consume depozitele de glicogen. Dupa epuizarea lor, incepe sa descompuna tesutul adipos in cautarea de mici fragmente de carbon. Toate acestea echivaleaza cu aparitia unor semne mai putin placute cum ar fi respiratia urat mirositoare, gura uscata, oboseala, ameteala, insomnia si o stare generala de sfarseala.

Tipul de carbohidrati eliminati din alimentatie

Conteaza enorm ce fel de carbohidrati ai eliminat din alimentatia de zi cu zi. Spre exemplu, un studiu publicat in revista de specialitate Plos One arata ca carbohidratii rafinati, care influenteaza direct nivelul de acid palmitoleic din corp, cresc automat riscul de aparitie a bolilor de inima si a diabetului zaharat de tip II, in timp ce carbohidratii proveniti din produse din cereale integrale au capacitatea de echilibra colesterolul din sange si chiar de a diminua riscul aparitie bolilor cardiace, a atacului vascular cerebral, al obezitatii si al diabetului. Din aceste motiv este recomandata eliminare carbohidratilor rafinati din alimentatie, dar pastrarea unei cantitati macar minime de carbohidrati complecsi, proveniti din produse facute din cereale integrale.

Continuarea pe lyla.ro. 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel