Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă mâncăm în mod excesiv? Efectele devastatoare se observă în timp

Alimentația este responsabilă pentru asigurarea tuturor nutrienților necesari pentru o funcționare a organismului. Totuși, de multe ori, alimentația este folosită și drept confort.

Multe persoane mănâncă pe fond emoțional, pentru a gestiona mai ușor anumite stări și trăiri negative. Din nefericire, mâncatul excesiv poate avea efecte devastatoare, care se observă în timp.

Mâncatul excesiv suprasolicită anumite organe, iar acestea ajung să nu mai funcționeze corect. Astfel, se pot declanșa anumite boli grave, precum diabetul sau ciroza.

Mâncatul excesiv suprasolicită organele

Mâncatul excesiv afectează în special ficatul și pancreasul. Excesul de mâncare poate duce la îmbolnăvirea acestor organe și la multe alte probleme de sănătate.

Cantitatea prea mare de mâncare în mod repetat duce la acumularea de grăsime de către ficat. Grăsimea ia locul, treptat, celulelor sănătoase și îmbolnăvesc întregul ficat.

Inflamația se vede în timp, în primul rând ficatul își schimbă ecogenitatea. Pe termen lung duce la inflamație, apoi fibroză și într-un stadiu final ciroză. De aceea, există pacienți care vin foarte târziu la doctor.

Ei nu simt nimic, iar momentul în care încep să simtă modificări în starea lor de sănătate e un moment avansat, chiar cu ciroză hepatică.

Controlul de rutină e foarte important. Nu ne doare, nu simțim nimic, decât poate o ușoară astenie.

O ecografie făcută anual, ecografie abdominală cu un bilanț biologic, analize de sânge recoltate an de an și cu o dietă”, a explicat dr. Gabriela Smira, medic primar medicină internă, în cadrul emisiunii „Doctor de bine” de la Pro Tv.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel