Categories: Stil de viaţă

Ce se întâmplă dacă mănânci zmeură în fiecare zi. Ajută la prevenirea unor boli cronice!

Zmeura este un fruct care se caracterizează prin faptul că este bogat în diverși compuși bioactivi, precum antocianine, quercetina, vitamina C și elagitanine, care ajută la prevenirea diferitelor boli cronice precum diabetul, obezitatea, problemele cardiace și cancerul.

Aceste beneficii se datorează faptului că acești compuși acționează ca antioxidanți în organism, luptă împotriva formării radicalilor liberi și ajutând celulele să lupte și să se recupereze de stresul oxidativ.

Zmeura este bogata si in fibre, vitamine si minerale, putand fi consumata in forma sa naturala, deshidratata sau congelata. În plus, cu frunzele plantei de zmeură, se poate prepara și un ceai care oferă diverse proprietăți medicinale.

Consumul regulat de zmeură poate oferi diverse beneficii pentru sănătate, acestea sunt:

1. Are grijă de inima ta

Zmeura este bogata in polifenoli, compusi cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii, care ajuta la scaderea colesterolului „rau” LDL.

Acest lucru previne formarea plăcilor de ateroscleroză și, la rândul său, apariția unor boli de inimă precum ateroscleroza, infarcturile, tromboza sau accidentul cerebrovascular (ACV).

2. Reglează tensiunea arterială

Antocianina prezentă în zmeură ajută la îmbunătățirea circulației sângelui, deoarece previne vasoconstricția arterelor și favorizează relaxarea acestora, contribuind astfel la scăderea tensiunii arteriale.

În plus, este și un fruct bogat în potasiu, un mineral care crește excreția de sodiu prin urină, reglând astfel tensiunea arterială. Aflați despre alte alimente bogate în potasiu.

3. Te ajută să slăbești

Zmeura furnizează fibre organismului, care ajută la creșterea sațietății și la scăderea foametei, deoarece întârzie golirea gastrică. În plus, oferă puține calorii și au un conținut scăzut de carbohidrați, putând fi incluse într-o dietă pentru a pierde în greutate.

În plus, antocianinele acționează ca un agent anti-obezitate, ajutând la modificarea metabolismului grăsimilor, reducând inflamația, crescând consumul de energie și favorizând oxidarea grăsimilor acumulate, reducând acumularea acesteia în organism.

4. Previne diabetul

Potrivit unor studii, antocianinele și acidul elagic prezente în zmeură ar putea stimula secreția de insulină, pe lângă faptul că acționează ca antioxidanți și antiinflamatorii în organism.[1]

La fel, fibra prezentă în acest fruct ajută și la încetinirea absorbției zahărului din alimente în intestin, evitând vârfurile mari ale glicemiei, motiv pentru care este considerat un aliment cu indice glicemic scăzut.

5. Ajută memoria și concentrarea

Polifenolii prezenți în zmeură ajută la prevenirea leziunilor cerebrale și pierderea memoriei asociate cu vârsta, deoarece îmbunătățesc circulația sângelui în creier, reduc stresul oxidativ și inflamația, favorizând concentrarea și, de asemenea, prevenind apariția unor boli neurodegenerative precum Alzheimer, de exemplu.

6. Previne cancerul

Consumul regulat de zmeura previne formarea radicalilor liberi, scade inflamatia din organism si ajuta celulele sa lupte si sa se recupereze de stresul oxidativ, deoarece este bogata in polifenoli si alti compusi bioactivi care inhiba proliferarea celulelor tumorale, reducand riscul unor tipuri. de cancer, cum ar fi colon, prostată, sân, endometru și epiteliu.

7. Îmbunătățete sistemul imunitar

Zmeura este o sursa excelenta de vitamina C, un micronutrient care ajuta la cresterea celulelor de aparare ale organismului, scade stresul oxidativ si favorizeaza productia de globule albe, ajutand la combaterea microorganismelor patogene pentru organism.

8. Încetinește îmbătrânirea prematură

Aportul de vitamina C din zmeura ajuta si la intarzierea imbatranirii premature a pielii, intrucat favorizeaza productia de colagen in organism, o proteina care ajuta la mentinerea fermitatii si elasticitatii pielii, prevenind formarea ridurilor si a liniilor de expresie.

În plus, polifenolii previn deteriorarea radicalilor liberi asupra celulelor pielii, inversând daunele cauzate de razele ultraviolete sau de alți poluanți.

Recent Posts

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

27 de minute ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

57 de minute ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

o oră ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 ore ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

2 ore ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

3 ore ago

Citeste si: