Condiment, aliment si “medicament”, usturoiul e cunoscut si recunoscut pentru proprietatile sale terapeutice, de la tratarea racelilor, detoxifiere si prevenirea infectiilor, pana la scaderea tensiunii arteriale, a colesterolului rau si prevenirea anumitor tipuri de cancer.
Pentru ca beneficiile lui sa fie maxime, medicii spun ca trebuie respectate anumite conditii in ceea ce priveste prepararea si consumarea acestui condiment.
“Usturoiul contine compusi sulfurati, dintre care alicina este cea mai activa substanta. Acesti compusi sunt cunoscuti de foarte multa vreme pentru efectele lor terapeutice: scaderea tensiunii arteriale, scaderea colesterolului rau, efect anti microbian, combaterea micozelor cutanate, prevenirea racelilor, stimularea imunitatii (ca si alte plante similare, hrean, ceapa etc.)”, explica medicul nutritionist Corina Zugravu.
De ce este mai eficient atunci cand il mananci inainte de micul dejun? Pentru ca bacteriile sunt supraexpuse dimineata, astfel incat acestea nu se pot apara impotriva puterii sale extraordinare.
Se consuma la cinci-zece minute dupa ce a fost zdrobit
Usturoiul poate fi gasit si sub forma de praf, granule sau deshidratat, insa consumat in stare naturala, crud, este cel mai sanatos. Nutritionistii recomanda sa fie zdrobit si consumat dupa cinci-zece minute, intrucat, spre deosebire de alte plante sau legume, prin oxidare se activeaza principiile active.
In ceea ce priveste cantitatea, niciodata nu este prea mult. “Pentru a beneficia de efectele pozitive, se recomanda cel putin o capatana de usturoi pe zi. Respiratia urat mirositoare sau mirosul specific al transpiratiei sunt efecte adverse minore in comparatie cu beneficiile. Pentru ca poate fi mai greu de digerat, se recomanda scoaterea partii din mijloc, mai iute, sau invelirea lui in folie de aluminiu si coacerea timp de 10-15 minute, fara degradarea substantelor”, recomanda nutritionistul Corina Zugravu.
Usturoiul isi pastreaza pro prietatile cat timp este proaspat, astfel ca trebuie depozitat intr-un loc uscat, la o temperatura in jur de 18°C pentru a nu incolti.
Nu se recomanda celor cu gastrita si ulcer
Exista insa si anumite persoane care nu pot profita de beneficiile acestuia: bolnavii de gastrita, ulcer (din cauza hiperaciditatii sale) sau cei care sunt alergici.
Studiile efectuate de-a lungul timpului nu au relevat efecte adverse majore, cel mult disconfort gastric, greata, ameteli usoare, dureri de cap, transpiratie intens mirositoare.
Pentru a scapa de mirosul neplacut, dupa consumul unui preparat ce contine usturoi, mestecati cateva frunze de patrunjel sau menta proaspata.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…