Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă mănânci roșii în fiecare zi. Conținutul lor de vitamina A este remarcabil

Roșiile sunt unul dintre cele mai răspândite alimente din dieta mediteraneană, mai ales că sunt incluse în mai multe rețete, de la salată, pâna la hamburger sau tocană.

În plus, există mai multe varietăți, iar fiecare dintre ele este destinată unui tip de preparat, ceea ce le face să se potrivească gustului majorității oamenilor, atât adulților, cât și copiilor.

Caracteristicile sale nutritive fac ca acest fruct sa ofere numeroase beneficii organismului. In plus, rosiile pot fi achizitionate pe tot parcursul anului, desi sunt recoltate in mod natural in lunile de vara, mai ales la sfarsitul acestui sezon.

capcana dietelor

Caracteristicile nutriționale ale roșiilor

Roșiile sunt 94% apă, așa că aportul lor caloric este scăzut, aproximativ 22 kcal la 100 de grame de produs comestibil, așa cum indică Fundația Spaniolă pentru Nutriție (FEN).

Dintre compoziția sa nutritivă, se remarcă în principal pentru un macronutrient major: carbohidrații. Cu toate acestea, merită să subliniem unele dintre vitaminele sale.

Conținutul său de vitamina A este remarcabil, practic sub formă de carotenoide de provitamina A și vitamina C: „O porție de roșie acoperă 61% din aporturile recomandate de vitamina C”, indică FEN.

Printre carotenoizii nonprovitamina A se numără licopenele a căror cantitate depinde de soiul cultivat. Mai exact, acest nutrient este mult mai mare în roșiile de tip pere.

Trebuie avut în vedere și gradul de maturitate, întrucât este mai mare la cele mature. În fine, aportul acestui nutrient depinde de metoda de cultivare și de forma de maturare, întrucât este mai mare la cele cultivate în aer liber și maturate pe plantă.

În ceea ce privește mineralele, se remarcă aportul de potasiu, care este de 290 mg la 100 de grame de produs comestibil. În aceeași cantitate de produs, oferă 27 mg de fosfor și un total de 11 mg de calciu.

Un fapt curios despre roșie este că, atunci când este zdrobită sau gătită, precum și gătită cu ulei, absorbția licopenului în organismul nostru este îmbunătățită considerabil.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel