Din cuprinsul articolului
Ce se întâmplă dacă mănânci mult seara? Psihologul răspunde. „O zi întreagă mânânc echilibrat, și cantități moderate. Pierd însă controlul seara”. Mulți dintre noi mâncăm mai mult decât este necesar seara. De ce se întâmplă acest fenomen Pierderea controlului înseamnă „oboseală de decizie”, lucru ce duce la dependență, spune un psiholog clinician.
În emisunea ”Doctor de bine”, Bogdana Bursuc, psiholog clinician, spune că oamenii mănâncă mai mult seara pentru că se obține efectul de liniște.
„Acestui comportament – mănânc mult – noi îi dăm foarte multe funcții. Una dintre funcții este cea de auto-reglare emoțională. Mâncăm mult să obținem efectul de liniștire. Dar nu mâncăm o masă normală sau niște legume, ci zahăr. Alimentele cu zahăr au receptori în sistemul dopaminergic.”
Așa e stimulată dopamina, o substanță care ne face să ne simțim bine. Ajungem să avem parte de liniștire. Anumite substanțe, aici intră și zahărul și nicotina, pot să facă asta.
În același timp, învăț comportamentul – „rup frigiderul, mă simt bine”. Pe lângă faptul că activez receptori, prin care voi produce dopamină, învăț și un compotament. Ulterior, îl aplic fără să mă mai gândesc, mai spune expertul.
Despre propria persoană. Nu îmi ingnor emoțiile cu mâncare, ori cu țigări ori cu alcool. Este primul pas în conviețuirea cu propria persoană.
Unele comportamente, care implică și dependența de mâncare, sunt adaptări din copilărie. Am crecut într-un mediu instabil. În viata adultă când slăbesc, când mă îngraș. Mă simt singur – mănânc. Sunt obosit – mănânc, deși nu mi-e foame. Ce pot afla cu psihologul?
„Dacă această adaptare la mediu, pe care o fac de fapt, mai e valabilă în prezent. Eu am încercat la un moment dat să mă adaptez.Dar condițiile mele de viață sunt mai bune în prezent. Și, poate, nu mai e nevoie să mențin acest comportament de supraviețuire”, conchide Bogdana Bursuc, potrivit stirileprotv.ro.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…