Din cuprinsul articolului
Dacă aveți dorința de a mânca mandarine seara, trebuie să știți dacă această parte a zilei este potrivită pentru a consuma acest fruct. Dr. Maria Kombarova, un gastroenterolog rus, răspunde la această întrebare.
Consumul de mandarine seara – este permis
Expertul reasigură că mandarinele pot fi consumate nu numai în timpul zilei, ci și seara. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că fructul, ca orice alt aliment, nu ar trebui să fie consumat cu două ore înainte de culcare.
Adevărul este că acest lucru poate provoca arsuri la stomac – refluxul conținutului gastric în esofag și gât, care este însoțit de arsură și durere, potrivit specialistului.
Proprietăți utile ale mandarinelor
Mandarinele sunt bogate în vitamine esențiale, minerale, fibre și compuși vegetali benefici care au un efect pozitiv asupra funcției intestinale, imunității, sistemului nervos și reduc riscul de diverse boli.
Mandarinele sunt unul dintre alimentele cu cele mai puține calorii (38-45 kcal per 100 g). În plus, ele ajută la îmbunătățirea digestiei. Datorită cantității mari de fibre, aceste fructe activează activitatea intestinelor. Ele pot fi clasificate ca alimente care vă ajută să pierdeți în greutate: mandarinele sunt sărace în calorii, iar digestia lor necesită mai multă energie decât cea pe care o furnizează ele însele. Aici, însă, trebuie să ne amintim că mandarinele ajută la creșterea apetitului.
Citricele portocalii ajută ficatul să descompună toxinele și îl protejează de diverse boli. Mandarinele reduc nivelul de colesterol rău din sânge.
Acizii conținuți în mandarine pot irita rinichii și membranele mucoase ale stomacului și intestinelor, astfel că nu se recomandă utilizarea lor în ulcerul peptic al stomacului și duodenului, în gastrită cu aciditate crescută a sucului gastric, enterită, colită, precum și în colecistită, hepatită și nefrită acută.
Uleiul esențial de mandarină este un excelent stimulent al sistemului imunitar. Acesta crește funcțiile de protecție ale corpului nostru în ansamblu. În plus, uleiul, ca și mandarinele în sine, are efecte antiseptice și antiinflamatoare. Doar 3-4 fructe pe zi vor reface norma de vitamina C anti-receală. În același timp, mandarina este considerată unul dintre cei mai buni „gardieni” ai acidului ascorbic, deoarece nu își pierde proprietățile benefice în timpul iernii lungi. Sucul de mandarine este util pentru tuse, deoarece ajută la curățarea plămânilor și a bronhiilor de mucus și flegmă.