Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă mănânci fructe imediat după masă

Fructele sunt bogate în fibre, minerale şi vitamine , însă este foarte important şi când le consumăm.

În primul rând, fructele se consumă separat, ca o gustare izolată. “Nu trebuie să considerăm fructele ca un desert . Nu le mâncăm imediat după masă”, a explicat medicul nutriţionist Oana Braga. „Le consumăm cu 30 de minute înainte de mese sau la trei ore după mese.

Este bine să procedăm în acest fel, deoarece există câteva soiuri care fermentează atunci când sunt coapte. La fel se întâmplă şi dacă le punem într-un mediu cald şi acid, aşa cum este cel din stomac”, a precizat aceasta.

„Fructele au nevoie de 30 de minute să tranziteze stomacul, în timp ce o friptură (bogată în proteine concentrate) necesită 2-3 ore. De aceea este corect să mâncăm fructele înainte de masă cu 30 de minute sau cel puţin 2-3 ore după masă pentru a nu influenţa digestia altor alimente.

Există şi o excepţie de la această regulă, combinaţia dintre fructele care nu fermentează imediat (mărul, nuca de cocos şi bananele) şi alimente bogate în hidraţi de carbon (meiul, ovăzul, etc).

Un sandviş din pâine de secară cu o banană sau câteva felii de mere în budincă sau plăcintă făcută din cereale integrale, şi nu albă n-au cum să dăuneze”, a spus Oana Braga. Nu toate fructele sunt la fel. Unele dintre ele sunt acide (grapefruit, clementine, kiwi, lămâi, merişor, mandarina, rodia,căpşuni, portocale).

Altele sunt mai puţin acide (mere, piersici, cireşe, struguri, caise, nectarine, prune, pere, fructe de pădure). Există şi categoria fructelor dulci (mango, banane, papaya, curmale, fructe confiate, smochine proaspete, strugurii dulci-Muscat).

„Combinaţiile recomandate sunt următoarele: fructele acide cu cele mai puţin acide, fructele dulci cu cele mai puţin acide. Nu se recomandă combinarea fructelor dulci cu cele acide. Pepenele formează o categorie aparte datorită conţinutului crescut în apă. De aceea, se recomandă consumul separat al pepenelui, datorită unui proces accelerat de digestie şi absorbţie”, a conchis medicul nutriţionist.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel