Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă înghiți o gumă de mestecat? Când să vezi un medic

guma de mestecat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce se întampla in corp cand mesteci guma de mestecat

Ce se întâmplă dacă înghiți o gumă de mestecat? Iată adevărul despre înghițirea gumei de mestecat și când trebuie să mergi la medic.

Probabil cu toții am auzit în copilăria noastră avertismente precum: „Nu înghiți gumă de mestecat, îți va rămâne în stomac”. Aceasta este o expresie cu care mulți dintre noi suntem familiarizați, care a fost spusă de părinți îngrijorați în timp ce mestecam guma cu zgomoto și făceam baloane.

Dar părinții de pretutindeni se pot relaxa în sfârșit: guma, ca și oricare alt aliment, poate fi digerată de corpul nostru.

Dar, acest lucru nu înseamnă nicidecum că guma poate fi înghițită. Dr. Sara Mesilhy, gastroenterolog și colaborator al Probiotic Review Girl, explică de ce înghițirea regulată a gumei de mestecat poate fi periculoasă – și în unele cazuri necesită o vizită la spital.

Ce se întâmplă când înghiți gumă?

Când înghiți gumă, aceasta intră în stomac la fel ca orice alt aliment. Cu toate acestea, deoarece stomacul nu este conceput pentru a descompune baza gumoasă, procesarea gumei poate dura mai mult.

Aceasta înseamnă că poate rămâne în stomac pentru o perioadă mai lungă decât alte alimente.

Cu toate acestea, ideea că guma rămâne în organism ani de zile este un mit comun. În realitate, guma de mestecat va trece în cele din urmă din organism ca orice alt aliment, dar ar putea dura ceva mai mult.

Care sunt riscurile înghițirii gumei

Înghițirea unei cantități mari de gumă sau a mai multor bucăți mici într-un timp scurt poate provoca un blocaj în sistemul digestiv. Acest lucru se datorează faptului că baza gumoasă nedigerabilă se poate acumula și forma o masă care blochează tractul digestiv.

Simptomele unui blocaj pot include:

Unele tipuri de gumă conțin alcooli de zahăr, care pot provoca probleme gastro-intestinale, cum ar fi balonarea și diareea.

Când să vezi un medic

Inhalarea accidentală a gumei în plămâni poate provoca probleme respiratorii grave. Deci, dacă faceți acest lucru, este important să solicitați imediat asistență medicală.

Dacă aveți simptome după înghițirea gumei sau sunteți îngrijorat de riscurile potențiale, este întotdeauna recomandat să discutați cu un medic.

Atâta timp cât sunteți conștient de potențialele riscuri și luați măsuri pentru a le minimiza, nu este nevoie să vă faceți griji prea mult cu privire la o bucată ocazională de gumă înghițită.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel