Din cuprinsul articolului
Conflictul ruso-ucrainean ridică anumite probleme, la nivel mondial. Încă de la începutul conflictului, Vladimir Putin, președintele Rusiei, a amenințat că va folosi arme nucleare dacă circumstanțele „ar cere” acest lucru.
Din acel moment, mulți români au vrut să administreze comprimate cu iod. Acest lucru, susțin ei, ar fi ajutat la eliminarea efectelor negative provocate de radiațiile unui astfel de atac.
Specialiștii, însă, susțin că administrarea comprimatelor cu iod poate avea repercusiuni grave în cazul persoanelor care nu au nevoie de iod și sunt complet sănătoase.
Administrarea de iod nu poate fi preventivă, în acest caz.
Radu Țincu, medic, a vorbit despre administrarea preventivă a iodului și efectele negative pe care le poate avea.
„Nu este niciun studiu științific care să demonstreze că administrarea iodului preventiv scade riscul de acumulare a celui radioactiv. Este și normal să luăm iodul atunci când există izotopul 131 și s-ar putea forma o competiție între cei doi. De asemenea, administrarea ar trebui să se realizeze în primele ore după evenimentul nuclear.
Cu cât se administrează mai repede după evenimentul nuclear, cu atât se va reduce foarte mult metabolizarea celui radioactiv. Administrarea în primele 1-4 ore după incidentul nuclear, va duce la o reducere de aproape 90% a metabolizării izotopului radioactiv.
De asemenea, trebuie spus, că administrarea preventivă, pe lângă că nu le oferă niciun fel de protecție, le poate provoca o serie de dereglări hormonale pe zona tiroidiană.
În primul rând, nu putem lua ca măsură de prevenție, pentru că nimeni nu va putea anticipa dacă va avea loc un eveniment nuclear.
Pe de altă parte, dacă îl administrăm, el va fi folosit de glanda tiroidă să sintetizeze hormonii tiroidieni, astfel încât riscul de apariție a unei hiperfuncții tiroidiene cu hipertiroidie, hormoni tiroidieni în exces, vor deregla activitatea cardiacă, cu apariția tahicardiei, vor deregla metabolismul, pacienții respectivi nu vor mai avea poftă de mâncare, inapetență, scădere ponderală, nu se vor mai putea adapta la căldură, vor avea o incapacitate de adaptare la diferențe de temperatură.
La nivel cerebral, pe zona cognitivă, vor fi irascibili, vor avea insomnii și o stare generală de tensiune, de anxietate. Toate aceste elemente sunt generate de excesul de hormoni tiroidieni. Pot să apară forme de tiroidită autoimună, pentru că acest exces de iod poate produce dezechilibre care să creeze mai ales la persoanele vulnerabile apariția unor anticorpi împotriva propriei glande tiroide”, a explicat Radu Țincu, medic, potrivit DC News.
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…