Din cuprinsul articolului
Ce se întâmplă dacă amesteci banane și fructe de pădure într-un smoothie. Un studiu arată că adăugarea de banane la smoothie-ul cu fructe de pădure poate reduce valoarea nutritivă a acestuia
Smoothie-urile sunt o alegere populară pentru micul dejun pentru ușurința și nutriția lor. Puteți amesteca fructe, legume și semințe la alegere, care vă vor aduce beneficii sănătății în numeroase moduri.
Cu toate acestea, este, de asemenea, important să țineți cont de fructele pe care le amestecați. A face un amestec greșit de fructe în smoothie-ul tău poate reduce valoarea nutritivă a acestuia.
Ce se întâmplă dacă amesteci banane și fructe de pădure într-un smoothie. Studiu surpinzător
O nouă cercetare publicată în Food Function arată că a amesteca anumite fructe poate scădea beneficiile altor ingrediente. Cercetătorii au indicat o combinație populară; banane și fructe de pădure.
Potrivit studiului, atunci când combinați bananele cu fructele de pădure, se reduc flavanolii din smoothie-uri. Flavonolii sunt un compus cheie în fructe de pădure, care are mai multe beneficii pentru sănătate, iar reducerea lor nu este un semn bun.
Flavonolii ajută la reducerea nivelului tensiunii arteriale și a colesterolului, la prevenirea cheagurilor de sânge și, de asemenea, la îmbunătățirea zahărului din sânge și a funcției creierului.
Bananele sunt folosite în majoritatea smoothie-urilor împreună cu fructe de pădure, iaurt grecesc, lapte și spanac. Cu toate acestea, atunci când bananele intră în contact cu aerul, eliberează polifenol oxidază (PPO), care începe un proces de rumenire enzimatică. Acest PPO afectează flavanolii prezenți în smoothie.
La studiu au participat bărbați sănătoși cu vârsta cuprinsă între 25 și 60 de ani. Cercetătorii au cerut participanților să consume o dietă cu conținut scăzut de flavanoli înainte de începerea și în timpul studiului.
Participanții au fost împărțiți în două grupuri și au fost sfătuiți să consume smoothie de banane cu activitate PPO mare, în timp ce celălalt grup a fost sfătuit să consume un smoothie mixt de fructe de pădure cu activitate PPO scăzută. Rezultatele au arătat că aportul de flavanoli într-un smoothie cu banane cu PPO ridicat a redus semnificativ nivelurile de flavonoli în circulație după consum.
Ce combinații cu bananele sunt alternative sănătoase
Smoothie-urile și sucurile făcute cu alimente bogate în flavanoli, cum ar fi merele și fructele de pădure, au devenit o modalitate populară pentru oameni de a-și crește aportul de flavanoli.
„Am vrut să înțelegem, la un nivel foarte practic, modul în care alimentele și preparatele alimentare comune, cum ar fi smoothie-urile, ar putea afecta disponibilitatea flavanolii pentru a fi absorbiți de organism după administrare”, a explicat dr. Javier Ottaviani, director al Core Laboratory of Mars Edge și autorul principal al studiului.
„Am fost surprinși să vedem cum adăugarea unei singure banane a scăzut rapid cantitatea de flavanoli din smoothie și, în consecință, nivelul de flavanoli din organism”, a adăugat Ottaviani.
Ottaviani a sugerat și câteva alternative la banane.
„Bananele rămân o opțiune excelentă pentru prepararea smoothie-urilor, dar nu și dacă doriți să mențineți flavanolii din smoothie. Am văzut că PPO din banană a determinat scăderea rapidă a nivelului de flavanol din smoothie după preparare, astfel încât alimentele cu PPO scăzut, cum ar fi ananasul, portocalele, mango și iaurtul ar fi alternative bune”, a mai spus Ottaviani.