Din cuprinsul articolului
Estrogen scăzut. Estrogenul este un hormon. Desi sunt prezenti in organism in cantitati mici, hormonii au roluri importante in mentinerea sanatatii. Estrogenul este de obicei asociat cu corpul feminin. Bărbații produc și ei estrogen, dar femeile îl produc în niveluri mai ridicate.
Rolurile estrogenului:
Estrogenul este produs în principal în ovare. Orice lucru care afectează ovarele va ajunge să afecteze producția de estrogen.
Femeile tinere pot prezenta niveluri scăzute de estrogen din cauza următorior factori:
La femeile peste 40 de ani, nivelul scăzut de estrogen poate fi un semn al apropierii de menopauză. Acest moment de tranziție se numește perimenopauză.
În timpul perimenopauzei, ovarele dumneavoastră vor produce în continuare estrogen. Producția va continua să scadă până când ajungeți la menopauză.
Acestea sunt semnele la care trebuie să fii atentă:
Nu mai ai menstruație
Acesta este cel mai comun simptom în cazul nivelului scăzut de estrogen. Estrogenul este unul dintre operatorii ciclului tău menstrual. Lipsa lui poate duce la diminuarea volumului sau chiar absența totală a ciclului.
Ai bufeuri sau transpiri noaptea
Da, sunt simptome asociate menopauzei. Pot apărea și în perioada perimenopauzei dar pot fi și simptome că ai un nivel scăzut de estrogen.
Ai schimbări bruște de dispoziție și stări depresive
Pentru că estrogenul este cel care se ocupă de ciclul tău menstrual, e normal să îți influențeze și starea de spirit. Conexiunea dintre estrogen și serotonină poate explica depresia. Estrogenul crește nivelul de serotonină, care ajută la combaterea depresiei. Dacă nu ai un nivel normal de estrogen, seroronina nu mai poate lupta împotriva stărilor de tristețe.
Nu dormi bine și te simți obosită
Nivelul scăzut de estrogen îți poate afecta somnul pentru că estrogenul este conectat de alte lucruri pe care le secretă creierul, cum ar fi serotonina. Serotonina este cea care formează melatonina, hormonul somnului. Dacă ai un nivel scăzut de estrogen, ai și un nivel scăzut de serotonină și astfel ai probleme cu somnul.
Ai dureri de cap destul de des
Dacă ești femeie ești cu atât mai predispusă la dureri de cap și migrene. Poate ai observat că atunci când îți începe ciclul ai dureri de cap. Asta este pentru că nivelul de estrogen scade.
Uiți lucruri sau nu te poți concentra
Estrogenul menține normal nivelul de cortizol, hormonul stresului, care ajută neurotransmițătorii să aibă grijă de conexiunile din interiorul creierului. Dacă nu ai estrogen, conexiunile din creier nu se petrec normal și apar pierderile de memorie sau lipsa de concentrare.
Te îngrași repede și slăbești greu
Estrogenul e conectat la celulele de grăsime și dacă nu ai suficient, corpul tinde să stocheze mai multă grăsime, în special în regiunea abdomenului.
Ai libidoul scăzut și dureri la contact intim
Dacă dorințele tale sexuale au încetat să se mai manifeste, este tot o cauză a nivelului scăzut de estrogen. Lipsa de estrogen îți poate usca vaginul sau chiar poate subția pereții vaginali, ambele cauzând durere la contactul sexual.
Ai ochii și pielea uscate
Lipsa de estrogen poate duce la ochi uscați, vagin uscat dar și piele uscată. Estrogenul este legat și de cantitatea de lacrimi pe care o produc grandele lacrimale.
Diagnosticul și tratamentul estrogenului scăzut pot ajuta la prevenirea multor probleme de sănătate. Dacă aveți simptome de estrogen scăzut, discutați cu medicul dumneavoastră. El vă va evalua simptomele pentru a pune un diagnostic dacă este necesar. Diagnosticul precoce poate ajuta la prevenirea complicațiilor ulterioare.
Femeile care au un nivel scăzut de estrogen pot beneficia de tratament hormonal. Tratamentul hormonal este standardul pentru un nivel scăzut de estrogen. Există opțiuni non-hormonale pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor. Opțiunile non-hormonale sunt preferate pentru femeile cu risc crescut de cancer de sân, cheaguri de sânge, accident vascular cerebral sau boli hepatice.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…