Sari la conținut

Ce se întâmplă cu unele pensii din 2025. O nouă inițiativă legislativă

pensie
Sursă foto: Biz

Peste 700.000 de pensionari români au primit decizii de recalculare a pensiilor care indică sume mai mici, însă continuă să primească aceleași pensii ca în luna august. Situația a apărut ca urmare a modificărilor legislative din sistemul public de pensii, iar acum o inițiativă legislativă vine să corecteze aceste discrepanțe, pentru a proteja puterea de cumpărare a pensionarilor.

Propunerea de modificare a Legii nr. 360/202 privind sistemul public de pensii urmărește să aducă ajustări astfel încât pensiile să nu fie afectate negativ de recalculările recente. Conform noilor reglementări, deja intrate în vigoare, în situația în care recalcularea indică o valoare mai mare a pensiei, această sumă va fi cea plătită. În schimb, dacă recalcularea generează o pensie mai mică, beneficiarii vor continua să primească aceeași sumă ca în luna august, până când viitoarele majorări ale punctului de referință vor duce la o pensie mai mare decât cea actuală. La momentul actual, punctul de referință este stabilit la 81 de lei.

Documentul care însoțește propunerea legislativă subliniază faptul că, deși recalculările pensiilor pot conduce la creșteri pentru unii pensionari, există și situații în care alte pensii ar putea scădea. În nota explicativă, se menționează că, în ciuda protecției legale a pensiilor prin articolul 144 alin. (6), care prevede că acestea nu pot scădea, în practică, efectul inflației și lipsa unei indexări corespunzătoare vor reduce puterea lor de cumpărare. Textul sugerează că pensionarii afectați de recalculare nu sunt vinovați și nu există o justificare morală pentru ca aceștia să fie penalizați de inflație.

Soluția propusă: indexarea anuală a pensiilor afectate

Pentru a preveni acest declin al puterii de cumpărare, inițiativa legislativă propune modificarea articolului 144 alin. (6). Această modificare va introduce o indexare anuală, aplicată în luna ianuarie, pentru pensiile care, în urma recalculării, au rămas la același nivel sau au scăzut. Indexarea va fi făcută în funcție de rata medie anuală a inflației, garantând că pensionarii vor putea păstra cel puțin valoarea reală a pensiilor lor, până când punctul de referință va crește suficient pentru a aduce o valoare mai mare a pensiei.

Practic, această indexare se va aplica anual, nu doar ca o ajustare generală a tuturor pensiilor, ci și ca o măsură suplimentară special destinată celor afectați negativ de recalculare. Astfel, persoanele aflate în această situație vor beneficia de o protecție suplimentară în fața inflației, fără a-și vedea veniturile reale scăzând.

Este important de menționat că, la mijlocul lunii trecute, Ministerul Muncii a comunicat că nu toate pensiile aflate în plată vor fi majorate de la 1 septembrie. Dintr-un total de 803.433 pensionari, aceștia vor continua să primească aceeași pensie ca înainte. În cazul a 84.176 de pensionari, recalcularea nu a adus nicio modificare, în timp ce pentru 719.257 de persoane, recalculările au indicat o valoare mai mică a pensiei. Această situație a creat nemulțumiri și a evidențiat necesitatea unor ajustări legislative care să asigure un echilibru și o corectă protecție a pensionarilor în fața inflației.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel