Sari la conținut

Ce se întâmplă cu serviciile de sănătate de telemedicină. Deciziile luate de Guvern

telemedicina
Sursa foto: Pexels
telemedicina

Telemedicina permite profesioniștilor din domeniul sănătății să evalueze, să diagnosticheze și să trateze pacienții la distanță folosind tehnologia telecomunicațiilor. Abordarea a trecut printr-o evoluție izbitoare în ultimul deceniu și devine o parte din ce în ce mai importantă a infrastructurii medicale.

Exemple de forme (platforme medicale) prin care se poate efectua telemedicina sunt:

  • Video – consultatii online (virtuale), in timp real, cu relationare directa intre medic si pacient sau intre doua sau mai multe cadre medicale, cu scopul solutionarii problemelor pacientului;
  • Audio – consultatii medicale prin telefon (teleconsultatii);
  • Text – consultatii realizate prin intermediul mesajelor, sub forma de e-mail si/sau chat medical, cu scopul interpretarii analizelor sau evaluarii eficientei schemelor terapeutice (ex: in cazul bolilor cardiovasculare);
  • Imagini – de ajutor mai ales in patologiile ce prezinta manifestari vizibile la nivelul pielii.

Telemedicina a inceput sa aiba un impact asupra pacienților din România, odată cu pandemia de covid-19 care a restricționat accesul fizic a pacienților la serviciile medicale.

În urma unei decizii a Guvernului, serviciile de telemedicina vor fi menținute, însă nu toți pacienții vor avea acces la acest tip de serviciu.

Potrivit noilor reglementări, cei care vor putea beneficia în continuare de consultații online, fără cardul de sănătate, sunt cei care s-au infectat cu covid, sau cei care se încadreză în categoria pacienților cu boli cronice, oncologice, boli cardiovasculare, afecţiuni autoimune, neurologice şi diabet zaharat.

Pacienții din categoriile mai sus menționate vor putea beneficia în continuare și de rețete online.

Potrivit unei Ordonanțe de Guvern aprobate joi, 14 aprilie, restul pacienților vor fi nevoiți să se deplaseze la cabinetul medicilor de familie.

O altă modificare importantă îi vizează pe acei pacienți care se confruntă cu o gripă sau anumite viroze. Aceștia vor trebui să se deplaseze la cabinetul medicilor de familie.

Pacienții cronici sau cei infectați cu COVID vor avea acces la analize medicale în ambulatoriu chiar și după ce se epuizează plafonul lunar, în termen de 5 zile de la solicitare.

Aceste servicii medicale vor putea fi solicitate atât într-un spital online, cât și într-o unitate spitalicească privată, dacă spitalul are contract cu casa de asigurări de sănătate.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel