Sari la conținut

Ce se întâmplă cu organismul tău dacă renunți la zahăr?

Alimentele care abundă în zahăr și au un gust dulce intens nu sunt singurele care îți amenință sănătatea. Dacă alimentația ta este completată de pâine, paste, chips-uri sau cartofi prăjiți, înseamnă că aduci în organism zahăr sub o altă formă. Amidonul din produse este descompus în zaharuri și produce în corp aceleași efecte pe care le au dulciurile, mai ales atunci când este consumat în exces.

1. Zahărul te îmbătrânește

Printr-un proces cunoscut sub numele de glicare, zahărul este captat de proteine, cărora le degradează structura. Colagenul și elastina, esențiale pentru frumusețea pielii, sunt două dintre proteinele cele mai afectate de zahăr. Ridarea pielii mature este consecința scăderii acestor proteine în stratul profund al epidermei. La persoanele care consumă zahăr, carbohidrați simpli sau grăsimi în exces, procesul de îmbătrânire devine foarte accelerat.

Deși mecanismul de glicare nu poate fi oprit complet, acesta poate fi încetinit. Și renunțarea la zahăr este unul dintre cele mai bune moduri de a face acest lucru!

Un studiu realizat pe 600 de femei și bărbați a relevat faptul că cei cu un nivel mai ridicat de zahăr în sânge arătau mai în vârstă decât cei cu o cantitate mai mică. Pentru fiecare 180g de glucoză pe litru de sânge, vârsta lor estimată a crescut cu 5 luni. Iar persoanele cu diabet, care au avut un nivel ridicat de zahăr în sânge pentru o perioadă lungă de timp, arătau mai în vârstă decât colegii lor care nu sufereau de această boală.

Pe lângă faptul că zahărul contribuie la îmbătrânirea pielii, este vinovat și de agravarea acneei și în unele cazuri poate chiar declanșa această afecțiune a pielii. Conform Rosacea Research & Development Institute, zahărul este combustibilul care întreține inflamația care apare în rozacee.

Odată ce vei renunța la unul dintre cele mai nesănătoase obiceiuri alimentare, inclusiv carbohidrați simpli, vei observa în curând o îmbunătățire evidentă în modul în care arată și se simte pielea ta.

2. Vei observa cum kilogramele dispar

Un studiu recent a pus în evidență faptul că, atunci când numărul de calorii consumate este același, cei cu o dietă scăzută în zahăr și carbohidrați au ars cu 325 mai multe calorii pe zi decât cei care aveau o dietă săracă în grăsimi.

Practic, un exces permanent de zahăr în corp provoacă rezistență la insulină, determină organismul să depoziteze grăsimi suplimentare și încetinește metabolismul. Din moment ce organismul nu mai răspunde adecvat la insulina din sânge, devine un proces greu de reversat astfel că prevenția este cel mai bun remediu.

Dar insulina nu este singurul hormon afectat de zahăr. De asemenea, zahărul interferează cu leptina, un hormon special, responsabil pentru controlul apetitului și care spune ficatului nostru ce să facă cu toată glucoza stocată.

Pe măsură ce ne îngrășăm, corpul începe să elibereze tot mai multă leptină în sânge pentru a restabili echilibrul prin stimularea arderilor țesuturilor grase. În schimb, de multe ori, hormonul ajunge să devină inactiv.

Atunci când nivelul de leptină se menține ridicat pe perioade îndelungate, corpul își pierde sensibilitatea la acest hormon. În acest caz, creierul începe să ignore semnalele leptinei, care îi indică faptul că organismul e sătul, iar creierul nu se mai supune semnalelor de a accelera metabolismul. În plus, persoanele cu rezistență la leptină sunt predispuse la boli cronice cauzate de excesul de grăsime abdominală și de inflamație.

3. Scapi de o dependență nesănătoasă

Ți-e poftă în continuu de ceva dulce? Contrar a ceea ce mulți dintre noi cred, dependența de zahăr nu este o tulburare emoțională de alimentație. Potrivit doctorului Mark Hyman, este o tulburare biologică, condusă de hormoni și neurotransmițători care ne determină să tânjim după dulce și carbohidrați.

Atunci când consumăm aceste alimente corpul nostru elimină serotonină și beta-endorfină, neurotransmițători care îmbunătățesc starea de spirit, reduc anxietatea ți contribuie la creșterea stimei de sine. Natural corpurile noastre își doresc această sursă de fericire din nou și din nou, iar totul se transformă într-un cerc vicios. Dar vestea bună este că odată ce renunți la zahăr și poftele se va opri.

4. Somn liniștit

Concentrațiile ridicate de zahăr din sânge sunt considerate a doua cauză responsabilă de insomnii. Renunțând la dulciuri, mai ales înainte de culcare, vei evita o creștere a nivelului de zahăr din organism care te va ține treaz toată noaptea.

Această creștere este urmată inevitabil și de o scădere, ce determină organismul să elibereze hormoni pentru a regla nivelul de glucoză, stimulând în același timp și creierul. Prin evitarea acestor fluctuații ce perturbă glucoza din sânge vei avea un somn mult mai bun și liniștitor.

Dacă simți neapărat nevoia de o gustare înainte de somn, poți încerca cerealele integrale. Sunt recomandate deoarece mențin nivelul de zahăr din sânge și, totodată, măresc cantitate de serotonină în creier, promovând un somn sănătos și consistent.

5. Un risc scăzut de îmbolnăvire

Se consideră că astmul, alergiile, bolile de inimă și chiar cancerul sunt de fapt cauzate de inflamația cronică din organism. Ce determină creierul să interpreteze greșit semnalele și să declanșeze un răspuns inflamator chiar și atunci când nu există nicio amenințare? O dietă bogată în zahăr și carbohidrați, este unul dintre principalii vinovați.

Creșterea de zahăr din sânge, care rezultă din gustări ce conțin pâine albă, cartofi prăjiți sau sucuri bogate în zahăr, determină organismul să elibereze mesageri inflamatori numiți citokine. Citokinele sunt molecule de natură proteică ce transmit informații între diferite celule. Au rolul important de a transmite informații între celulele sistemului imun – leucocitele. Citokinele intervin și în mecanismele inflamației și în apărarea contra agenților infectioși, în apărarea antitumorală, în socul septic.

6. Fără fluctuații de energie

Cu siguranță că alimentele ce conțin zahăr îți dau un impuls de energie. Din nefericire te poți bucura de acest sentiment numai pe termen scurt, iar apoi te vei simți epuizat, irascibil și vei simți nevoia de a-ți reface energia tot cu un produs dulce.

Zahărul blochează eliberarea de orexină, un neurotransmițător responsabil de starea de veghe. Nu e de mirare ca îți pierzi concentrarea imediat după ce ai luat prânzul.

Organismul nostru folosește două tipuri de „combustibili” – zaharuri și grăsimi. O componentă a nutrienților de bază, alături de proteine și glucide, grăsimea este un macronutrient ce furnizează energie. Desigur, ar trebui să utilizăm grăsimi drept combustibil. Din păcate, cei mai mulți dintre noi folosesc zahărul ca sursă principală de energie, care arde mult mai repede, lăsându-ne slăbiți și fără putere de concentrare.

Prin renunțarea la zahăr și carbohidrați simpli și înlocuirea lor cu grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși poți spune adio fluctuațiilor de energie care te încetinesc.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel