Sari la conținut

Ce se întâmplă cu organismul dacă renunți la alcool timp de o lună de zile

consumul de alcool
Sursa foto: pexel.com
consumul de alcool afectează un organ vital

Ce se întâmplă cu organismul dacă renunți la alcool timp de o lună de zile? Renunțarea la alcool timp de o lună în cazul persoanelor care consumă în exces poate aduce nenumărate beneficii pentru sănătatea inimii sau a ficatului.

Specialiștii sunt de părere că beneficiile pot varia de la o persoană la alta, în funcție de cât de mare este schimbarea în raport cu comportamentul inițial. O persoană care bea puțin și alege o lună de abstinență, ar putea simți că are un control mai mare asupra sănătății personale sau poate simți un sentiment de realizare legat de atingerea unui obiectiv stabilit. O persoană care bea foarte mult alcool ar putea observa efecte fiziologice mai pronunțate, cum ar fi mai multă claritate mentală, un somn mai bun, pierdere în greutate și o senzația de detoxificare, pe lângă atingerea unui obiectiv stabilit.

Alcoolul trebuie consumat cu moderație

Studiile efectuate până în prezent indică faptul că alcoolul trebuie consumat cu moderație: cel mult o băutură pe zi pentru femei și maxim două băuturi pe zi pentru bărbați. Dacă o persoană bea alcool în exces o dată pe lună, își crește riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral.

Consumul de alcool intens la bărbați

Pentru bărbați, consumul intens de alcool este de obicei definit ca consumul a 15 sau mai multe băuturi pe săptămână.

Consumul de alcool intens la femei

Pentru femei, consumul intens de alcool este de obicei definit ca consumul a 8 sau mai multe băuturi pe săptămână.

Pentru cei care beau frecvent alcool în cantități mari, o lună de renunțare le poate ajuta corpul în mai multe moduri.

Revigorarea ficatului

În timp, la persoanele care beau mult alcool, se poate dezvolta ciroza hepatică. Oricine bea în exces se va confrunta, în timp, cu modificări hepatice, de exemplu, ficatul gras, însă dacă persoana încetează să bea problema devine reversibilă și ficatul își poate reveni.

Având în vedere că ficatul este un organ tolerant, se pot observa modificări pozitive în starea lui după numai câteva săptămâni. În absența alcoolului care să îl solicite intens, ficatul se poate concentra pe celelalte funcții ale lui, cum ar fi descompunerea altor toxine produse de organism și metabolizarea grăsimilor și a excesului de hormoni, spun specialiștii.

Scăderea riscului de boli cardiovasculare: Alcoolul este metabolizat de ficat și de o enzimă numită dehidrogenază. Însă în situația băuturii în exces, enzima devine saturată și acesta este metabolizat de o altă enzimă. Când alcoolul este metabolizat pe această cale diferită, produce o mulțime de radicali liberi, care oxidează colesterolul rău (LDL), determinându-l să se depună pe arterele carotide, ceea ce va duce la un blocaj.

Reducerea riscului de cancer: În SUA, alcoolul este listat drept factor cancerigen. Riscul unei persoane de a dezvolta un cancer asociat cu consumul de alcool crește cu cât persoana bea mai mult alcool pe o perioadă mai lungă. Există asocieri între consumul mare de alcool și dezvoltarea următoarelor tipuri de cancer: de cap și gât, esofagian, hepatic, mamar și colorectal.

Pierderea în greutate: Cum alcoolul are un conținut ridicat de calorii și deci vinul, berea și cocktail-urile adaugă zahăr în alimentație, eliminarea alcoolului poate ajuta persoana să piardă câteva kilograme. Evident, acest lucru depinde de consumul de alcool inițial. Dacă marii băutori elimină alcoolul pentru o perioadă mai lungă de timp, pot observa pierderea în greutate, îmbunătățirea compoziției corporale, mai puțină grăsime abdominală și un nivel mai bun de trigliceride.

 

Evitarea pierderilor de memorie și a lipsei de concentrare: O grupă de vârstă care ar putea beneficia în mod deosebit de renunțarea la alcool timp de o lună sunt persoanele sub 21 de ani. Atât adolescenții, cât și studenții, se află în perioade ale vieții care îi îndeamnă la excese și, deci, abuzul de alcool reprezintă o problemă uriașă în cazul lor.

Alcoolul le poate provoca pierderi de memorie persoanelor foarte tinere și interferează cu dezvoltarea creierului. Același lucru este valabil și pentru persoanele care au probleme grave cu consumul de alcool și pentru cei cu antecedente familiale, care se află la risc de a deveni și ei dependenți.

Tulburări specifice ale creierului

Alcoolicii au unele tulburări specifice ale creierului, cauzate de consumul excesiv de alcool, deteriorarea creierului amenințând să le reducă memoria și capacitatea de concentrare. Astfel, persoanele care simt că dezvoltă o problemă cu alcoolul sau deja se confruntă cu aceasta de ceva timp sunt încurajate să ceară ajutorul apropiaților sau al unui medic pentru a-și proteja starea de sănătate pe termen lung.

Un aspect mai proaspăt și plăcut: Si aspectul fetei are de castigat de pe urma renuntarii la alcool, in special zona ochilor si pleoapelor, care isi recapata elasticitatea si edemul poate disparea. Alcoolul consumat frecvent si in exces dilată porii tenului, ducând la puncte negre și albe, poate provoca papule inflamate ale pielii și acnee chistică. Pe termen lung, acesta îmbătrânește pielea si favorizeaza ridurile si cearcanele.

Desi in general deshidrateaza organismul, alcoolul poate provoca reținerea apei la nivelul feței si face ca fața să pară umflată. Mai mult, se știe că alcoolul suprastimulează glandele parotide sau salivare, pe care le regasim de fiecare parte a gâtului, sub linia maxilarului. Băutul în exces face ca aceste glande să devină mai mari, ceea ce conferă aspectul de „fălci’. Dacă încetați să beți sau reduceți cantitatea, veți observa în curând o îmbunătățire și sub aspectul  „bărbiei duble”, atat la femei cat si la barbati.

Potrivit studiilor, este nevoie de aproximativ 28 de zile pentru ca pielea ta să se reînnoiască dupa ce abandonezi complet alcoolul, potrivit healthline.com

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel