Sari la conținut

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Ouă de Paște
Sursă foto: Pexels

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă asupra diabetului de tip 2. Diabetul zaharat de tip 2 afectează capacitatea organismului de a procesa zahărul, împiedicând absorbția insulinei și având ca rezultat niveluri ridicate de zahăr în sânge.

În timp, poate provoca leziuni grave, în special la nivelul nervilor și al vaselor de sânge. Pentru menținerea sub control a nivelului de zahăr în sânge trebuie respectate anumite reguli în ce priveşte stilul de viaţă.

Conform descoperirilor oamenilor de știință finlandezi, consumul unui ou de găină pe zi reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

S-a demonstrat că proteinele inhibă absorbția glucozei. Pe lângă vitamine și minerale, ouăle sunt o sursă excelentă de nutrienți care ajută la dezvoltarea insulinei și reduc riscul de îmbolnăvire

Profil metabolic îmbunătățit

Studiind efectul acestui aliment asupra organismului, experții fac un alt pas înainte în înțelegerea proceselor metabolice și a proprietăților benefice asociate consumului acestuia.

Cercetătorii au concluzionat că, de regulă, consumul unui ou pe zi este corelat cu un profil metabolic îmbunătățit în sânge, ceea ce a redus probabilitatea de a dezvolta diabet. Ei au ajuns la această concluzie după ce au analizat substanțele chimice din probele de urină ale persoanelor care consumau un ou pe zi.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Componentele cheie din ouă care le conferă proprietăți antidiabetice sunt anumite molecule de lipide. Ele îmbunătățesc profilul de sânge al unei persoane”, a explicat autorul principal al studiului, prof. Stephanie Noermann.

Efectul constatat de experți este în concordanță cu datele din studiile anterioare care arată și un risc redus de diabet datorită consumului de ouă de găină.

„Am obținut date despre compușii din ou care pot juca un rol în prevenirea apariţiei diabetului de tip 2. Pentru a înțelege mecanismele care stau la baza efectelor fiziologice ale consumului de ouă, sunt necesare studii suplimentare”, a mai spus dr. Stefania Noermann.

Un ou mare fiert tare (50g) asigură:

  • 6,3 g proteine: 13% din necesarul zilnic al adulților, raportat la o dietă de referință de 2000 calorii
  • 5,3 g grăsimi totale dintre care 1,6 g saturate, 2 g mononesaturate, 0,7 g polinesaturate, 39 mg acizi grași Omega 3
  • 0,3 mg riboflavină: 15% din necesarul zilnic
  • 0,6 mcg vitamina B12: 9% din necesarul zilnic
  • 22 mcg folat: 5% din necesarul zilnic
  • 15,4 mcg seleniu: 22% din necesarul zilnic
  • 0,6 mg fier: 3% din necesarul zilnic
  • 212 g colesterol
  • 113 mg colină
  • 0,3 mg betaină.

Cercetătorii au descoperit că cei care mănâncă un ou zilnic, de preferat la micul dejun şi gătit sănătos, fiert sau poşat, au un risc cu 18% mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare și cu 28% mai mic de a face un accident vascular cerebral mortal, în comparație cu persoanele care au declarat că nu consumă zilnic acest aliment.

Valorile medii ale glicemiei

Diabetul apare din cauza producției insuficiente de insulină, un hormon care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Fără acest mecanism cheie, glicemia poate atinge niveluri periculoase.

Există trei tipuri principale de diabet zaharat, respectiv diabetul zaharat tip 1 care este insulinorezistent, mai exact se vorbește despre dependența de insulină, diabetul zaharat tip 2, care reprezintă aproximativ 90% din cazuri și este asociată cu obezitatea și cel de tip gestațional, care se manifestă la femeile însărcinate mai ales în semestrul 2 sau 3.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).

glicemie

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel