Din cuprinsul articolului
Sarcinile sunt mai des afectate de COVID-19, cu un risc mai mare de nașteri premature, arată un nou studiu francez.
Lansat marți de Spitalele de Asistență Publică din Paris (Paris AP-HP), cel mai mare spital universitar din Franța, studiul a fost condus de o echipă de cercetători de la Spitalul Bichat și Agenția de Biomedicină și publicat în revista științifică Plos Medicine.
Ei au comparat riscurile de morbiditate maternă la femeile diagnosticate cu și fără COVID-19 și spitalizate înainte sau în timpul nașterii, între ianuarie și iunie 2020, în Franța, în timpul primului val al pandemiei.
Motivul din spatele analizei acestei cohorte retrospective a fost de a evalua în ce măsură „riscul de morbidități materne și de rezultate obstetricale adverse și diagnosticul de COVID-19 la femeile însărcinate ar putea fi asociate”, potrivit studiului.
„Am observat legături între un diagnostic de COVID-19 și mai multe morbidități materne, inclusiv nașteri premature, preeclampsie (când creșterea tensiunii arteriale este asociată cu creșterea proteinelor în urină), hemoragie la momentul nașterii și nașterile prin cezariană”, a spus.
Constatările sunt în concordanță cu cele din studiile anterioare, arătând un risc mai mare de tulburări de sarcină și naștere atunci când mama a contractat COVID-19.
Pentru acest studiu, cercetătorii au avut acces la date din Programul de Médicalisation des Systèmes d’Information (PMSI), un instrument care adună date de la fiecare spital francez.
În total, 244.645 de nașteri au fost incluse în analiză, dintre care 874 (0,36 la sută) femei au fost diagnosticate cu COVID-19.
Dintre acestea, 5.832 de nașteri au fost prin fertilizare in vitro (FIV), dintre care 0,27% au fost diagnosticate cu COVID-19.
Rezultatele au arătat că femeile însărcinate care au contractat virusul erau puțin mai în vârstă decât restul (31,1 față de 30,5 ani), adesea mai obeze (0,69% față de 0,33%) cu antecedente de hipertensiune arterială (0,87% față de 0,33%). 0,35 la sută).
Cei cu COVID-19 au fost mai puțin probabil să fie fumători activi sau mame pentru prima dată și ratele de concepție folosind tehnica de reproducere asistată (ART) au fost similare între cele două grupuri, a semnalat studiul.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…