Cu siguranță, orice om și-a pus măcar o dată întrebarea: ”Ce se întâmplă când murim?” Mulți oameni care au experimentat moartea clinică au povestit că au văzut lumina de la capătul tunelului.
Sau că pluteau deasupra corpurilor lor, observând cum doctorii se zbăteau să îi mențină în viață.
Până acum nu s-a știut dacă mintea mai funcționează după moarte. Oamenii de știință au descoperit că, după ce trupul moare, în unele cazuri, mintea încă mai înregistrează activitate cerebrală.
În filmul ”Flatliners”, doctori tineri fac un experiment periculo,s să vadă ce se întâmplă după moarte, atunci când își opresc inimile.
Aceeași întrebare l-a frământat și pe dr. Sam Parnia, de la Universitatea de Medicină din New York, potrivit nypost.com.
Ei nu au ales calea periculoasă din film, ci i-au studiat pe cei care au suferit stop cardiac și s-au reîntors la viață.
Pacienții în cauză au povestit că au auzit discuțiile integrale ale doctorilor și ale asistentelor, au văzut tot, lucruri pe care nu aveau de unde să le cunoască altfel.
Mărturiile pacienților au fost confruntate cu ale cadrelor medicale și a reieșit că erau corecte.
Pacienții își aminteau bine detalii. Medical, moartea este atunci când inima nu mai bate și nu mai irigă creierul cu sânge. Asta înseamnă că nici creierul nu mai funcționează, iar corpul cedează, nu mai poate funcționa.
Parnia a explicat că scoarța cerebrală, parte periferică a emisferelor cerebrale, sediul funcţiunilor nervoase complexe (motricitate, sensibilitate, senzorialitate, mişcarea voluntară, limbaj, memorie, conştiinţa), încetinește funcționarea până la oprire și asta înseamnă și moartea creierului.
Parnia și echipa au studiat comportamentul creierului în timpul unui stop cardiac.
”Studiem mintea umană și conștiința în contextul morții, pentru a înțelege dacă se oprește brusc sau mai continuă, după moarte, o perioadă de timp. Nu este prima oară când s-a înregistrat activitate cerebrală după moarte.”
În martie, doctorii de la o secție de terapie intensivă au înregistrat activitate cerebrală timp de 10 minute la un pacient, după ce fusese deconectat de la aparatura care îl ținea în viață. Aceste caracteristici însă nu se înregistrează la toți pacienții care mor.
După ce persoana a fost declarată clinic decedată, s-au înregistrat unde cerebrale asemănătoare celor care apar în timpul somnului timp de încă 10 minute!
De aceea, medicii au concluzionat că și moartea este diferită, în cazul anumitor pacienți.
Fiecăruia i se înregistrează un alt ritm cerebral, atât înainte cât și după moarte.