Sari la conținut

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

somn
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
somn insuficient

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este esențială pentru procesul de „organizare” al creierului, care include atât eliminarea informațiilor nou învățate, cât și consolidarea memoriei pe termen lung.

Un studiu recent arată că acest proces de resetare a conexiunilor cerebrale are loc doar în prima parte a nopții de somn, conform StudyFinds.

Somnul rămâne unul dintre cele mai mari mistere ale organismului uman. Deși știm că este crucial pentru sănătate, motivul exact pentru care acesta este atât de important rămâne încă neclar. Conform teoriei din noul studiu, creierul ar putea elimina unele conexiuni neuronale în timpul somnului pentru a preveni supraîncărcarea cu informații, pregătind terenul pentru învățarea de lucruri noi în ziua următoare.

Atunci când suntem treji, conexiunile dintre celulele creierului se întăresc. Cu toate acestea, dezvoltarea unor conexiuni neuronale puternice și complexe necesită o cantitate mai mare de energie. Dacă fiecare conexiune cerebrală ar deveni prea puternică și complexă, ar fi nesustenabil din punct de vedere energetic. Potrivit studiului publicat în revista Nature, creierul ar putea să fi evoluat acest mecanism de resetare pentru a împiedica acumularea excesivă de conexiuni cerebrale active, lăsând astfel suficientă energie pentru a crea altele noi în viitor.

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

„Deși funcția somnului rămâne misterioasă, este posibil ca acesta să servească drept o perioadă „off-line” în care aceste conexiuni pot fi slăbite în tot creierul, pentru a fi pregătiți să învățăm lucruri noi în ziua următoare”, afirmă Jason Rihel, profesor în cadrul Departamentului de Biologie Celulară și a Dezvoltării de la University College London.

Cu toate acestea, concluziile acestei cercetări ridică întrebări cu privire la motivul pentru care creierul resetează conexiunile neuronale doar în prima parte a nopții și ce rol joacă a doua jumătate a perioadei de somn.

Studiul a fost desfășurat pe peștii zebră. Oamenii de știință au înregistrat activitatea cerebrală a acestor pești atât în timpul somnului, cât și când erau treji.

Ei au descoperit că, atunci când peștii erau treji, creierul lor crea noi conexiuni, dar multe dintre acestea se pierdeau în timpul nopții. Totuși, acest lucru părea să fie influențat de nivelul de oboseală acumulat de pește pe parcursul zilei, înainte de a intra în repaus.

Unul dintre cercetători a afirmat că somnul are rolul de a reduce conexiunile din creier. Mai exact, atunci când peștii erau privați de somn pentru câteva ore suplimentare, s-a observat o creștere a numărului de conexiuni cerebrale.

„Dacă modelele pe care le-am observat se confirmă la oameni, descoperirile noastre sugerează că această remodelare a sinapselor ar putea fi mai puțin eficientă în timpul siestei de la mijlocul zilei, când nevoia de somn este încă scăzută, mai degrabă decât noaptea, când avem cu adevărat nevoie de somn”, adaugă Dr. Rihel.

Echipa notează că reorganizarea acestor conexiuni între celulele creierului a avut loc în timpul somnului cu unde lente, o parte a ciclului de somn care are loc la începutul nopții.

„Descoperirile vin să completeze teoria conform căreia somnul are rolul de a reduce conexiunile din creier, ceea ce înseamnă că se pregătește pentru a învăța și a realiza noi conexiuni a doua zi. Dar studiul nostru nu ne spune nimic despre ceea ce se întâmplă în a doua jumătate a nopții”, afirmă Anya Suppermpool, profesor la UCL Cell & Developmental Biology și la UCL Ear Institute, care a fost principalul autor al studiului.

Dr. Suppermpool remarcă faptul că a doua jumătate a somnului ar putea avea un scop complet diferit. Există unele teorii care sugerează că a doua parte a somnului are rolul de a elimina toxinele și celulele moarte. În plus, o altă teorie a vizat legătura dintre somn și repararea celulelor deteriorate.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel