Din cuprinsul articolului
Ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci pâine zilnic? În timp ce pâinea tinde să fie un produs alimentar esențial pentru mulți, datorită evoluției dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați și a schemelor de dietă carbofobică, pâinea a trecut de la un produs de bază al gospodăriei la un subiect controversat de dezbatere.
Există o confuzie destul de mare în jurul pâinii. Este de fapt bună pentru tine sau nu? Și dacă este bună sau rea, va avea un efect negativ asupra sănătății voastre?
Ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci pâine zilnic?
Din fericire, pâinea poate fi în continuare un aliment de bază în alimentație și poate chiar să ajute multe persoane să își atingă obiectivele nutriționale. Potrivit Grains Food Foundation, pâinea poate fi o sursă excelentă de acid folic, fibre, fier, vitaminele B și multe altele.
Cu toate acestea, consumul de pâine singur poate avea unele efecte negative de care trebuie să fii conștient. Și totuși, asta nu înseamnă că pâinea este ceva de care trebuie să stai departe. Mulți dieteticieni autorizați o recomandă ca parte a unei diete sănătoase.
Informații nutriționale despre pâine
Conform USDA, o felie (32 g) de pâine integrală asigură:
Calorii: 82
Proteine: 4 g
Total grăsimi: 1 g
Grăsimi saturate: 0 g
Carbohidrați: 14 g
Fibre: 2 g
Zahăr: 1 g
USDA este acronimul pentru United States Department of Agriculture, ceea ce înseamnă Departamentul Agriculturii al Statelor Unite ale Americii.
Care sunt beneficiile pâinii pentru sănătate? Vă veți crește aportul de fibre! Indiferent dacă este albă, de grâu sau chiar de aluat, toate pâinile conțin fibre.
Un nutrient esențial de care organismul are nevoie pentru o digestie mai bună, pentru sănătatea intestinelor și chiar pentru gestionarea greutății. Unele tipuri de pâine, cum ar fi pâinea 100% integrală și cea cu cereale integrale, conțin mai multe fibre decât altele.
O singură felie de pâine integrală conține 2 grame de fibre dietetice
,,În calitate de dieteticieni, recomandăm adesea pâinea din cereale integrale, deoarece în mod tradițional conține mai multe fibre, care ajută la digestie și vă va ajuta să vă simțiți sătul mai mult timp”, spune Kristi Ruth, RD, specialist.
O singură felie de pâine integrală conține 2 grame de fibre dietetice, conform USDA. Aceasta reprezintă aproximativ 7% din valoarea zilnică recomandată, iar pâinea integrală va avea în medie între 4 și 5 grame pe felie (17% DV).
Așadar, cu un sandviș întreg (două felii de pâine), vă puteți crește semnificativ aportul de fibre la o singură masă. Să nu mai vorbim de toate alimentele bogate în fibre din sandviș sau dintr-o mică salată pe lângă.
,,Patruzeci la sută din aportul de fibre dietetice provine din alimentele cu cereale”, spune Elana Natker, de la Grains Food Foundation, pentru eatingwell.com.
,,Excluderea cerealelor ar elimina fibrele de care oamenii au nevoie și pe care le obțin din cereale”, a mai adăugat aceasta.
Sigur, este posibil să obțineți suficiente fibre din alte alimente, cum ar fi legumele și fructele. Excluderea în întregime a pâinii din dietă limitează o sursă ușoară de fibre, pe care 95% dintre americani nu o consumă suficient, conform unei publicații din 2017 în American Journal of Lifestyle Medicine.