Valurile de caldura si iuteala de la nivelul papilelor gustative nu sunt singurele efecte ale mancarurilor picante!
Efectele puternice resimtite de corpul uman dupa ce mananca ardei iute sau orice mancare foarte picanta sunt cauzate de o mica substanta denumita capsaicina. Aceasta are, de regula, efecte benefice asupra organismului, insa nu trebuie consumata in exces.
Iutele asupra gurii, a nasului si a ochilor
Desi multe persoane considera iutele un gust delicios, corpul uman „vede” capsaicina drept o substanta periculoasa care trebuie eliminata instant. Din acest motiv, dupa consumul unor produse foarte iubiti, intregul organism se pune in miscare: nasul incepe sa curga, gura se umple de saliva si ochii incep sa lacrimeze. Toate aceste efecte secundare sunt, practic, modalitatea naturala a corpului de a elimina capsaicina.
Capsaicina asupra creierului
Dupa prima gura luata dintr-o mancare foarte iute, corpul o sa resimta o stare de caldura puternica, chiar daca temperatua corporala nu creste, de fapt si de drept. Senzatia falsa de caldura este data de capsaicina care activeaza toti receptorii din creier, facandu-i sa functioneze la capacitati sporite, generand astfel acel val de caldura care cuprinde omul dupa prima gura de ardei iute, spre exemplu.
Citeste continuarea pe Lyla.ro
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza pentru zilele următoare şi anunță o vreme…
Horoscopul zilei de sâmbătă, 9 noiembrie 2024, aduce vești bune pentru cei mai mulți nativi…
În calendarul creştin ortodox, pe data de 9 noiembrie este sărbătorit Sfântul Nectarie de la…
Potrivit statisticilor, peste 5 milioane de oameni din lumea întreagă suferă de lupus, o boală…
Fie că este vorba de un talisman sau un medalion, multe persoane cred că purtarea…
Într-un deșert din Arabia Saudită, unde se înregistrează în mod normal temperaturi de peste 55…