Valurile de caldura si iuteala de la nivelul papilelor gustative nu sunt singurele efecte ale mancarurilor picante!
Efectele puternice resimtite de corpul uman dupa ce mananca ardei iute sau orice mancare foarte picanta sunt cauzate de o mica substanta denumita capsaicina. Aceasta are, de regula, efecte benefice asupra organismului, insa nu trebuie consumata in exces.
Iutele asupra gurii, a nasului si a ochilor
Desi multe persoane considera iutele un gust delicios, corpul uman “vede” capsaicina drept o substanta periculoasa care trebuie eliminata instant. Din acest motiv, dupa consumul unor produse foarte iubiti, intregul organism se pune in miscare: nasul incepe sa curga, gura se umple de saliva si ochii incep sa lacrimeze. Toate aceste efecte secundare sunt, practic, modalitatea naturala a corpului de a elimina capsaicina.
Capsaicina asupra creierului
Dupa prima gura luata dintr-o mancare foarte iute, corpul o sa resimta o stare de caldura puternica, chiar daca temperatua corporala nu creste, de fapt si de drept. Senzatia falsa de caldura este data de capsaicina care activeaza toti receptorii din creier, facandu-i sa functioneze la capacitati sporite, generand astfel acel val de caldura care cuprinde omul dupa prima gura de ardei iute, spre exemplu
Continuarea pe lyla.ro.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…