Într-o eră în care numerarul devine tot mai puțin utilizat, iar plățile digitale sunt în continuă expansiune, experții preconizează că, în următorii ani, Europa va trebui să adopte alternative inovative de plată, cum ar fi soluțiile bazate pe coduri QR. Aceste tehnologii ar putea deveni noul standard pentru plățile de zi cu zi, având în vedere preferințele tot mai mari ale consumatorilor pentru metode rapide și sigure.
Cum vor evolua plățile în Europa?
Pe măsură ce plata cu numerar devine tot mai rară, iar sistemele de plăți instantaneu câștigă teren, Europa se află într-o perioadă de transformare a sistemului financiar. În cadrul evenimentului Money Motion 2025, cel mai mare forum FinTech din Europa Centrală și de Est, specialiști din domeniul financiar, administrația publică și sectorul bancar au discutat despre provocările viitoare în ceea ce privește plățile digitale, identitatea digitală în Uniunea Europeană și securitatea cibernetică.
Viitorul plăților și tranziția către soluții digitale
La conferință, una dintre cele mai așteptate prezentări a fost susținută de Milan Gauder, cofondator al platformei frēda. Gauder a subliniat trendul de scădere continuă a utilizării numerarului, accelerat semnificativ de pandemie, și a evidențiat adoptarea rapidă a plăților instant în diverse colțuri ale lumii, cum ar fi India și Brazilia. Acesta a subliniat că, pe măsură ce tot mai multe țări europene se adaptează acestor schimbări, este esențial ca soluțiile de plată să fie accesibile și sigure, integrând tehnologii avansate care pot asigura un sistem financiar modern și eficient.
În acest context, mulți experți sunt de părere că, în viitorul apropiat, plățile cu numerar vor deveni aproape inexistente, iar consumatorii vor opta în mod natural pentru metode de plată digitale, iar Europa ar putea juca un rol semnificativ în implementarea acestora la scară largă.
„Ca o comparație, țărilor occidentale le-a luat 50–60 de ani să atingă un nivel similar de adopție. Cheia succesului în Orient o reprezintă codurile QR. Aceste țări au sărit peste plățile cu cardul și au adoptat direct codurile QR, realizând în cinci ani ceea ce Vestul a reușit în 50.
Cred că în următorii cinci ani, Europa va trebui să dezvolte un sistem alternativ de plată. Acesta este momentul, trebuie să începeți lucrul la el acum”, a concluzionat Milan Gauder, cofondator al frēda.
Specialiștii FinTech au subliniat la Money Motion 2025 că există o lipsă de dezbatere publică despre introducerea euro digital. De asemenea, aceștia au avertizat că Europa riscă să prioritizeze viteza implementării în locul unei evaluări atent gândite, care să asigure valoare reală pentru utilizatori și să nu compromită securitatea sistemului financiar.
„Funcționalitatea și experiența utilizatorului ar trebui să stea la baza dezvoltării soluțiilor de plată, nu doar viteza cu care se execută o tranzacție”, a subliniat Panagiotis Kriaris, Director Unzer, platformă pentru tranzacții internaționale.
Cardurile nu dispar, ci evoluează: Viitorul plăților digitale
Christian Rau, SVP Global Partnerships Digital Assets, Blockchain and FinTech Enablement la Mastercard, a subliniat în cadrul evenimentului că, deși cardurile fizice sunt în declin, cele virtuale câștigă teren, iar reglementarea criptomonedelor devine tot mai necesară. De asemenea, a fost evidențiată colaborarea tot mai strânsă dintre sectorul privat și băncile centrale pentru dezvoltarea monedelor digitale.
În ceea ce privește viitorul plăților, concluzia experților a fost una clară: cardurile nu dispar, ci evoluează. Krzysztof Sobala de la Mastercard a menționat că 80% dintre tranzacțiile procesate de companie sunt acum plăți instant, indicând transformarea rapidă a pieței. Specialiștii au subliniat și nevoia crescută de soluții de plată unificate, care să simplifice experiența consumatorilor.
„Comportamentul consumatorilor este remarcabil de similar în toată Europa. Utilizatorii nu vor să instaleze aplicații separate pentru fiecare serviciu mărunt. Datele noastre arată că atunci când le este oferită o soluție unificată, care integrează mai multe servicii, rata de utilizare și implicare crește”, a spus Borko Buturac, Director de Operațiuni în cadrul Aircash.
În aceeași direcție, Berislav Marszalek, CEO Entrio, a menționat că, deși compania sa a fost un lider în digitalizarea inițială, realitatea pieței a impus răbdare. Adaptarea la cerințele și evoluțiile rapide ale pieței a necesitat timp și flexibilitate, potrivit Capital.
„Astăzi, plățile în numerar reprezintă doar o fracțiune din total și vor scădea în curând sub 10%”, a punctat specialistul.
Lideri din retail, precum Nina Mimica (Studenac), Daniel Šturm (Kaufland), Alexandros Kosenas (Neptun Albania) și Bogdan Meica (Glovo România), au discutat despre modul în care automatizarea și inteligența artificială sunt folosite pentru a crește eficiența și a îmbunătăți relațiile cu clienții. Un exemplu notabil a fost oferit de Kaufland, care testează utilizarea chatbot-urilor în negocierea cu furnizorii, explorând astfel noi modalități de a îmbunătăți procesul de achiziție și de a optimiza comunicarea internă.
„Ne-am dat seama că metodele tradiționale nu oferă mereu cele mai bune rezultate, așa că am decis să inovăm chiar și în acest proces”, a explicat Šturm.
Identitate digitală și securitate cibernetică: Provocările viitoare
Identitatea digitală a fost un subiect major, având în vedere că până în 2026 toți cetățenii UE vor trebui să aibă documente digitale. Belgia este lider în implementare, dar țări precum Germania se confruntă cu provocări. Sebastian Theisen (Entrust) și Valentina Dragomir (Evrotrust) au subliniat necesitatea unor portofele digitale sigure și accesibile. Ingo Rübe (KILT Protocol) a avertizat despre riscurile supravegherii excesive și influența Big Tech. În plus, specialiștii au subliniat că, pe măsură ce plățile evoluează, securitatea cibernetică trebuie să devină o prioritate, adoptând abordări „zero-trust” și monitorizare comportamentală pentru a combate noile amenințări generate de AI.
„Toate fraudele și intruziunile cibernetice încep de obicei cu un simplu act de inginerie socială. Trebuie să ne schimbăm percepția despre securitate. Nu ne putem baza pe un singur strat de protecție.
Când vine vorba de identitate, presupunem adesea că dacă ceva arată și sună ca noi, atunci este despre noi. Această mentalitate trebuie schimbată”, a declarat Pavel Kaminsky, fondator & CEO 7Security GmbH.
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.
Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.