Sari la conținut

Ce se întâmplă în corpul tău dacă fumezi un pachet de țigări pe zi, timp de un an

Cercetătorii au măsurat degradările genetice catastofale produse de fumat asupra diferitelor organe din corpul uman şi au identificat diferite mecanisme prin care fumatul provoacă mutaţii ale ADN-ului.

Cercetătorii de la Institutul Wellcome Trust Sanger din cadrul Laboratorului  Naţional Los Alamos  împreună cu colaboratorii săi au descoperit că fumatul provoacă 150 de mutaţii în plus în fiecare celulă din fiecare plămân în decursul unui an în care persoana a fumat un pachet de ţigări pe zi.

Studiul dezvăluie o legătură directă între numărul de ţigări fumate în timpul vieţii şi numărul mutaţiilor din ADN-ul tumoral. Cele mai multe mutaţii au fost descoperite în cazul cancerului de plămâni însă, şi alte tumori din restul părţilor corpului conţineau mutaţii asociate fumatului, fapt ce explică modul în care fumatul provoacă nenumărate forme de cancer.

Fumatul provoacă moartea a 6 milioane de vieţi omeneşti în fiecare an, iar dacă acest viciu va continua să persiste, Organizaţia Mondială a Sănătăţii preconizează că vor avea loc peste un miliard de decese provocate de fumat, în acest secol. Fumatul este asociat cu 17 tipuri de cancer, însă până acum nimeni nu cunoştea mecanismul prin care tutunul provoacă aceste tipuri de cancer.

Cancerul este provocat de mutaţiile celulelor de ADN. În cadrul primului studiu, cercetătorii au analizat 5.000 de tumori comparând cancerul fumătorilor cu cel al nefumătorilor. Aceştia au descoperit mutaţii specifice în ADN-ul fumătorilor şi au calculat numărul mutaţiilor descoperit în diferitele forme de cancer.

Autorul a descoperit că fumatul, în medie, a unui pachet de ţigări pe zi produce 150 de mutaţii în fiecare celulă din plămân, anual. Aceste mutaţii reprezintă fiecare un punct potenţial de degradări genetice care în cele din urmă vor provoca cancerul.

Dr. Ludmil Alexandrov, autorul lucrării, a declarat: ,,Până acum aveam multe dovezi epidemiologice care dovedeau că fumatul provoacă tumori”.

Celelalte organe din corp sunt, de asemenea, afectate de fumatul unui pachet de ţigări pe zi, numărul estimat pentru laringe fiind de 97 de mutaţii în fiecare celulă, 39 de mutaţii în fiecare celulă din faringe, 23 de mutaţii în celulele din gură, 18 mutaţii în vezica urinară şi 6 mutaţii în celulele din ficat în fiecare an.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel